Ziekteverzuim laagst in horeca

2 april 2014
Ziekteverzuim laagst in horeca

In tijden van crisis is er veel minder ziekteverzuim, dat was al bekend. Werknemers zijn immers bang hun baan te verliezen wanneer het bedrijf moet reorganiseren. In de horeca was het verzuim met 2,2
procent bovendien het laagst van alle sectoren. UIt onderzoek van hoogleraar IJmert Kant blijkt dat mensen met een griepje tegenwoordig gewoon doorwerken, met alle gevaren van dien. Vooral het kort verzuim is namelijk gedaald; het langdurig verzuim blijft ongeveer gelijk.

*Kans op burn-out*
Wanneer werknemers doorwerken terwijl ze ziek zijn, lopen zij meer kans op een burn-out. Men functioneert ook een stuk minder wanneer er sprake is van ziekte. Het devies: blijf gewoon een dagje thuis.

*Meer werknemers, meer zieken*
Het verzuim is heden op het laagste punt sinds 1996. Op dit moment zijn er 39 van de 1000 werknemers ziek thuis. Een bedrijf met meer werknemers telt gemiddeld meer zieken. Bij bedrijven met minder dan tien werknemers bedroeg het verzuim 1,6 procent in 2013. Bij bedrijven met tussen de tien en honderd werknemers was het verzuim met 3,4 procent meer dan twee maal zo hoog. Bij de grote bedrijven was het met 4,7 procent zelfs drie keer zo hoog.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws