Viticulture 3.0: Nieuw wijnconcept

28 september 2012
Viticulture 3.0: Nieuw wijnconcept

Op 1 oktober opent een nieuw wijnproeflokaal in Utrecht haar deuren. Sommelier Martijn van den Hurk en sommelier Justin Bultman staan aan het roer van ‘Vieilles VINgnes’.

*Tijd voor passie*
"Het werd tijd om onze passie in onze eigen zaak te vertalen", vertelt het duo over de nieuwe proeflokaal en wijnspeciaalzaak. Martijn van den Hurk is oud sommelier van Restaurant Culinair Podium en columnist van De Restaurantkrant, en Justin Bultman is oud sommelier van Cuisinier Huize Molenaar.

*Educatieve knipogen*
"Met onze wijnfilosofie willen we graag een nieuwe frisse kijk op het product wijn presenteren; namelijk onze ervaring en specifieke werkwijze als sommelier vertalen aan iedereen die nog steeds zoete witte wijn drinkt, de meeste wijnfobisten, Ilja Gort en alle andere wijnfanaten in Nederland. En met nieuw bedoelen wij dat we met twee concepten, educatieve knipogen gaan uitdelen om men vanaf nu vanuit de wijn te laten redeneren als het gaat om het maken van een bepaalde wijnkeuze. Weten en begrijpen waar je zin in hebt en wat het verschil is tussen al het aangebodene is erg belangrijk voor een succesvolle voortzetting van een culinaire avond", aldus de sommeliers.



*Behandel wijn met passie*
"De meeste wijndrinkers zijn veel te bescheiden, 'ja sorry, ik heb geen verstand van wijn'. Dat hoeft ook niet per se, maar wat je al wel hebt is smaakperceptie. Je weet al wat je lekker vindt en wat niet, nou daar gaan wij mee aan de slag. Het product wijn hoort niet op een voetstuk thuis. Ik bedoel het is een fenomenaal product, daar kunnen we niet omheen, maar het is niet van parelmoer. Behandel wijn alsof het met huiselijke passie en liefde door je moeder zelf gemaakt is en geniet ervan", aldus Van den Hurk.



*Workshops*
"Dit proberen we binnen Vieilles VINgnes op twee manieren te bewerkstelligen. Het eerste concept is vrij eenvoudig, we bieden workshops, masterclasses en themaproeverijen aan voor alle niveaus. In deze workshops en masterclasses proberen we onze werkwijze als sommelier en liefde voor biodynamische en natuurlijke wijnen toe te passen op de al bestaande smaakpalet. Veel wijnproeverijen en cursussen zijn inhoudelijk te theoretisch en dan raak je proevers kwijt in de verhalen over malolactische gisting en ascorbinezuren. Wij beginnen direct met ons af te vragen wat smaak nu eigenlijk is."

*Biologisch, biodynamische verhaal*
Er komen thema’s aan bod zoals ‘de ontdekking van Oost-Europa’ met landen als Servie, Hongarije, Bulgarije, Kroatie, Moldavie en zelfs Griekenland. "Een belangrijk thema voor ons is het ‘biologisch, biodynamische verhaal’. Wijnen met a-typische karaktereigenschappen, prikkelend, spannend, fenomenaal. Veel topsommeliers in sterrenzaken werken hier al jaren mee in hun wijnarrangementen vanwege hun hoog inzetbare gastronomische eigenschappen. Het wordt dus hoog tijd dat ‘Jan en alleman’ wijndrinkend Nederland daar eens een slokje van proeft."

*Winewindow*
Het tweede onderdeel van Vieilles VINgnes is een nieuw concept in Nederland: Wine Window. Winewindow.nl is een platvorm voor spannende wijn-spijs combinaties van Restaurateurs uit Utrecht: Viticulture 3.0. Het betreft een complete verandering in de manier waarop gasten/ horecabezoekers met wijn en spijzen bezig zijn anno 2012.

Overig nieuws