Vechtpartij, onkruid en afkondigingen

14 april 2014
Vechtpartij, onkruid en afkondigingen

Je maakt inderdaad wat mee in het café; twee weken geleden nog een spannende 'barfight', waarbij de eigenaar kordaat optrad. Ik zal de situatie eens even schetsen voor u. Een of andere raddraaier
heeft zich de hele middag laten vollopen en is geen vaste bezoeker van het café. Nee, hij is zelfs een totale onbekende van de kroeg. Hij begint op een gegeven moment de vaste bezoekers te treiteren en uit te dagen en zij zijn hier natuurlijk niet van gediend. Even later ontstaat er dan ook een hevige vechtpartij in het rookhok, waarbij zelfs het meubilair en glaswerk gebruikt worden om een en ander kracht bij te zetten. Gelukkig zijn de vaste gasten en de kroegeigenaar geen misselijke jongens en de vervelende bezoeker ligt binnen drie minuten op straat. Bloed op zijn gezicht, kleren kapot en onverstaanbaar schreeuwend.

*Kordaat handelen*
Vervelend genoeg kan de kordaat optredende barman door deze gek aangeklaagd worden of kan er een klacht ingediend worden vanwege overlast, met alle vervelende gevolgen van dien voor het café. En dat terwijl de kroegeigenaar geen enkele blaam treft en correct gehandeld heeft. Wij zien hier op de redactie meer dan eens nieuws binnenkomen over kroegen die op last van de gemeente gesloten worden vanwege 'overlast'. Maar wat moet je dan als kroegbaas? Je kan moeilijk een verklaring van goed gedrag opvragen van iedereen die je tent wil betreden, nietwaar? Preventie is dan ook het sleutelwoord in dit soort zaken.

*Onkruid wieden*
Gelukkig liet de bewuste man zich niet meer zien en werd het een beregezellige avond. Leuk publiek, alles goed geregeld en een mooie kroeg. De eigenaar had de kroeg nog niet zo lang geleden overgenomen en heeft in die korte tijd stelselmatig alle vervelende bezoekers weg weten te werken (behalve die ene dan). Dat zie je vaak: dat een kroeg die niet meer rendabel bleek te zijn, bezocht werd door vervelende figuren. Blijkbaar niet goed voor de zaken. U doet er dus goed aan zorgvuldig te kiezen voor een bepaald publiek. Een publiek dat uw zaak laat renderen en níet voor vervelende situaties zorgt. Dat kan door een bepaalde muziekkeuze, speciale acties, maar bovenal door een keihard ontmoedigingsbeleid. Sta daarom uitwassen niet toe en treed kordaat op. Onkruid moet immers ook zorgvuldig verwijderd worden; iedereen die een tuin heeft, weet hoe snel het weer terug groeit wanneer je halfslachtig te werk gaat.

*Prachtige afkondigingen*
Tot slot iets ludieks: de laatste tijd treden we weer lekker veel op in binnen- en buitenland. De optredens zijn natuurlijk fantastisch om te doen, maar soms is de af- of aankondiging nóg leuker om terug te horen. Zo ook in Duitsland. "*Via deze link kun je een een uiterst extatische, Duitse spreekstalmeester horen*":https://soundcloud.com/kungalo/afkondiging-rene-meijer-friens na ons optreden op de Country Music Meeting. Prachtig! Ik lag onder de tafel van het lachen. En dan nog een: in Arnhem speelden we met de Matt Jacobs Band een toegift (Little Wing van Jimi Hendrix, voor de geïnteresseerden). De doorgaans zo nette man die ons af mocht kondigen, hield het niet meer en "pakte de microfoon om vervolgens keihard *'JAAAAAAAAAAAAAAAAAA!'* te roepen.":https://soundcloud.com/kungalo/afkondiging-matt-jacobs-band Mooier kan het niet voor ons: hier doe je het voor. Het uitgaansleven is prachtig.

"~Thijs Jacobs~":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws