Superfood uit Peru

12 maart 2015
Superfood uit Peru

Superfoods zijn momenteel enorm populair in Nederland. Maar waar komen deze, meestal exotische, voedingsmiddelen eigenlijk vandaan? Peru
is één van de grootse leveranciers van superfoods; de diverse landschappen en klimaten zijn de ideale voedingsbodem voor deze gezonde producten. Peru is niet alleen één van de grootste producenten van quinoa maar ook het veelgevraagde maca poeder en de gezonde paarse mais komen hier vandaan. De gebruiksgeschiedenis van deze voedingsmiddelen gaat duizenden jaren terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peru gezonde voeding hoog in het vaandel heeft staan.

*Goud graan*
In Nederland kun je er niet meer omheen: quinoa. De naam quinoa, uitgesproken als kien-wah, komt uit het Quechua (de taal van Inca’s) en betekent ‘het moedergraan’. Quinoa is al eeuwenlang één van de belangrijkste levensmiddelen van de Peruaanse bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat Peru één van de grootste producenten van dit gouden graan is. Quinoa is erg voedzaam en glutenvrij waardoor het een gezonde basis is voor vele gerechten. De populariteit van dit graan is niet alleen goed voor de gezondheid, maar de productie en export van quinoa is ook positief voor de Peruaanse economie en bevolking.


~Een teler met quinoa~

*Peruaanse Ginseng*
Maca is een wortel die al meer dan honderd jaar wordt gebruikt als voeding, maar die nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd in de westerse wereld. De maca wortel groeit op grote hoogte in het Andesgebergte van Peru en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. Van de wortels wordt maca poeder gemaakt, een waar superfood. Het maca poeder is een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor meer energie en uithoudingsvermogen, ondersteunen van het libido en geheugen en verlichting bij depressie. Een ideale aanvulling op de dagelijkse voeding.


~Paarse mais~

*Chicha Morada*
Een typisch Peruaans superfood is paarse mais. Dit superfood wordt verbouwd in de kustgebieden van Peru en wordt in veel Peruaanse recepten gebruikt. Het meest voorkomende en populaire recept is Chicha Morada; een paarse limonade die niet alleen lekker smaakt maar ook bekend staat door zijn grote voordelen voor de gezondheid. Door het hoge aantal anthocyanen (blauw-paarspigment) aanwezig in het paarse mais is dit superfood één van de meest krachtige antioxidanten ter wereld. De paarse mais wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen.

"*Meer lezen over Peru? Klik hier!*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=peru&x=zoeken

~Christel Tuin~

Overig nieuws