Petitie 'Voorkom extra bierbelasting' massaal ondertekend

Auteur: Redactie
Bier Horeca & Belasting 16 oktober 2023
Petitie 'Voorkom extra bierbelasting' massaal ondertekend

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt de accijns op bier te verhogen. Deze verhoging komt bovenop de wijziging van het accijnssysteem per 1 januari waardoor de verhoging kan oplopen tot boven de 50 procent. Daardoor gaat een bierliefhebber van bijvoorbeeld een glas tripel op het horecaterras al snel 30 cent meer betalen. Dit meldt Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van dertien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen. 

Craft voorzitter Jos Oostendorp: "Het is heel wrang om te constateren dat het kabinet de mond vol heeft van bestaanszekerheid maar dat hetzelfde kabinet geen enkel oog heeft voor de bestaanszekerheid van brouwerijen. Nu vele brouwerijen de grootste moeite hebben hun hoofd boven water te houden, vrees ik dat de forse accijnsverhoging per 1 januari de genadeslag kan worden voor vele brouwerijen. Brouwerijen spelen een belangrijke rol in de lokale gemeenschappen waar ze deel van uitmaken. Brouwerijen zijn een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, bieden werk aan vele mensen en zijn vaak een belangrijke toeristische attractie. Dit mag niet verloren gaan."

Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven: "In een tijd waarin het leven al zoveel duurder is geworden, maakt het kabinet ons bier ook nog eens duurder. En daarmee de mooie momenten waarop vele Nederlanders met elkaar gezellig prachtige bieren willen drinken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn! Het is juist bier dat al eeuwenlang mensen verbindt. Genieten op z’n tijd moet voor iedereen mogelijk blijven. Tegelijkertijd jaagt het kabinet de bierdrinker ook nog eens de grens over door de dubbele verhoging per 1 januari. Nog niet zo lang geleden was het over de grens inkopen doen beperkt tot de directe grensregio’s langs de Duitse en Belgische grenzen, nu beginnen die grensregio’s al als je vanuit het westen de IJssel of de Maas overgaat!"

De petitie op www.stopextrabierbelasting.nl wordt massaal getekend en gedeeld. Op dinsdag 17 oktober wordt deze om 13.30 uur aan de Tweede Kamer aangeboden. "Een goed moment om de Tweede Kamer duidelijk te maken dat deze accijnsverhoging ten koste gaat van de bierdrinker, van onze eigen brouwerijen en iedereen die daar werkt. Ook schaadt het onze biercultuur, die behoort tot ons Nederlandse erfgoed", aldus de vereniging. Het Financieele Dagblad meldt dat de petitie op donderdag 12 oktober door ruim 54.000 bierliefhebbers is ondertekend. 

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws