NVWA deelt boetes uit op Koningsdag

28 april 2015 |
NVWA deelt boetes uit op Koningsdag

In het kader van de voedselveiligheid op vrijmarkten en oranjefeesten zijn op Koningsdag 2015 62 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en
Warenautoriteit (NVWA) op pad gegaan om inspecties uit te voeren. Verspreid over het land zijn er meer dan 370 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 12 keer een boeterapport op; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

Temperatuur
De meeste straatverkopers die in de fout gingen, hadden problemen met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. In 13 gevallen is gewaarschuwd in verband met tekortschietende hygiëne. In 34 gevallen mochten verkopers hun voedingswaren niet meer verkopen, omdat deze ongeschikt voor consumptie waren. In Amsterdam is een particuliere standhouder in samenwerking met stadstoezicht van de markt verwijderd, omdat hij geen vergunning had om voedsel uit te venten. Op diverse plekken moest de verkoop van voedsel aan consumenten door standhouders worden gestaakt, omdat dit ongeschikt was voor consumptie, meestal omdat er problemen waren met verhitten. Rechauds gingen door de harde wind uit waardoor het eten niet goed verhit kon worden of te snel afkoelde.

Onveilig voedsel
De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de €525 en €1050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: