Nederlandse maakt in Spanje furore met haar bieren

16 juni 2016 | Thijs Jacobs

La Cabra Azul, een Nederlandse bierbrouwster die met haar amandelbloesem en mango-bieren furore maakt in Spanje, komt nu voor het eerst naar Nederland om haar bieren te promoten!Liz Luyben (1975) begon tijdens haar studie in Amsterdam met brouwen. In de badkuip van haar studentenkamer. “Die eerste batch moet achteraf vreselijk geweest zijn, maar lekker dat mijn vrienden het vonden! Water, hop en gaan. Ik vond het net toveren."

Inmiddels is haar brouwerij La Cabra Azul (De Blauwe Geit) een begrip in Spanje en is het tijd om de rest van de wereld te veroveren: Vooruit met de geit!

Trots op dit bier

Bierliefhebber Luyben verruilde tien jaar geleden hartje Amsterdam voor de Montes de Málaga, een bergachtige natuurstreek in Zuid-Spanje. “Qua bier was daar bitter weinig te beleven. Ik was gewend aan prachtige biercafé’s zoals De Wildeman, De Zatte en Het Arendsnest en opeens zat ik daar met alleen maar Cruzcampo, oftewel Spaans fabrieksbier. Dus toen ben ik maar weer zelf aan het brouwen gegaan.” Haar bieren vonden gretig aftrek, eerst vooral bij de expats, maar al snel kwamen ook lokale bars aankloppen. “Bij mij in de bergen zijn ze supertrots op HUN bier. Vooral omdat ik lokale ingrediënten zoals amandelbloesem en mango gebruik. Ze vinden me een extreem vreemde eend, maar wel HUN extreem vreemde eend. Met extreem lekker bier.”

Luyben schreef ook een boek over de ontluikende Andalusische beer scene, The Beer Lover’s Guide to Andalusia, vol interviews met jonge Spaanse bierbrouwers en handige tips voor de reiziger om zijn weg te vinden in het Spaanse craft bier landschap: “Er gebeurt hier zoveel, juist omdat de Spanjaarden van oudsher niet zo’n biercultuur hebben. Dan houdt ook niets je tegen om iets geinigs te proberen, bij voorbeeld om bierchocolaatjes te maken of jam of bietenbier. Of mijn eigen Dulcinea, een amandelbloesembier. In Spanje is ambachtelijk bier nog heel nieuw, dat maakt het zo leuk!”

Na haar succes in Spanje en op internationale bierfestivals is het nu tijd om de Nederlandse markt te veroveren, te beginnen met het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli. Haar bieren worden al verkocht bij Slijterij Van Pernis in Arnhem, KHL in Amsterdam en Restaurant De Balije in Utrecht.

Check ook www.Cabrazul.com voor de bieren van Liz. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

Bier
Grolsch introduceert Herfstbier 0.0% tijdens Military Boekelo-Enschede

Grolsch introduceert Grolsch Herfstbier 0.0% als onderdeel van de Grolsch Proeverij met daaraan voorafgaand een exclusieve primeur voor de Military Enschede-Boekelo. Als marktleider in het Herfstbok segment biedt Grolsch met Grolsch Herfstbier 0.0% als eerste grote brouwer een verantwoord alternatie...

Ondernemers vaak doelwit van helers

Regelmatig zijn ondernemers het doelwit van helers, bijvoorbeeld doordat zij gestolen producten aangeboden krijgen. Ook worden zij slachtoffer van bedrijfsinbraken of overvallen waarbij eigendommen worden buitgemaakt. In 80% van de gevallen wordt buit geheeld. Gelukkig kunnen ondernemers veel doen o...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Kansspelautomaten in het café; een korte uitleg

Liever reguleren dan verbieden. Dat is in een notendop wat de wetgever al sinds het begin van de twintigste eeuw moet hebben gedacht over kansspelen. Van een kleurrijke en lichtgevende gokkast in het café meer of minder kijkt niemand op, maar dat daarachter een berg aan regelgeving schuilgaat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: