Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

14 oktober 2019 | David Bakker
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vrouwelijke sommelier, Elisa Raus uit Duitsland.

80 deelnemers uit 19 landen streden om de titel ‘World Champion Beersommelier’. De competitie wordt sinds 2009 georganiseerd door het (van origine Duitse) Doemens Instituut. Het was de eerste keer dat er een Nederlands team meedeed aan het WK. De drie beste sommeliers van het afgelopen Nederlands Kampioenschap deden voor Nederland mee. Pepijn van der Waa (uit Amsterdam), Dennis Kort (uit Eindhoven) en Hubert Hecker (uit Nijmegen) eindigden in 2018 op het erepodium tijdens het NK en knokten namens ons land mee voor de winst.

Op het nippertje niet in de finale

De biersommeliers worden in de voorrondes van de wedstrijd letterlijk op de proef gesteld. Zij moeten van tien uitgeschonken bieren blind kunnen herkennen welk biertype het is. Pepijn van der Waa scoort hoog met maar twee fouten. Daarmee zit hij bij de top drie van de wereld. Na dit onderdeel volgt een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. In de laatste voorronde moeten de biersommeliers in 10 biersamples een smaakafwijking herkennen en benoemen. Hierin blinken Hubert Hecker en Dennis Kort uit, zij scoren beiden bovengemiddeld goed.

De scores uit de voorrondes bepalen welke tien biersommeliers zich kwalificeren voor de finale. Met een achttiende plaats grijpt Dennis net naast een plaats in die finaleronde, Pepijn en Hubert eindigen op de respectievelijk 36e en 46e plaats.

Nederlands Kampioen Pepijn van der Waa: ‘Deelnemen is absoluut een uitdaging. We hebben in de afgelopen maanden hard getraind en dat zie je zeker terug in de scores. Ik ben tevreden, we doen voor het eerst mee en eindigen alle drie hoog in de ranking. Dat zegt veel over het niveau in Nederland en biedt perspectief voor de toekomst. In 2021 staat er een Nederlandse sommelier op het podium!’

Voor het eerst een winnares – Elisa Raus (DE) wint het WK

De deelnemers die door de voorrondes heen komen worden beoordeeld op hun vakmanschap en presentatievaardigheid. Zij moeten in de halve finale aan de jury laten zien dat ze de smaak van een blind uitgeschonken bier feilloos kunnen omschrijven en presenteren. 5 halve finalisten vallen af. De 5 overgebleven sommeliers worden in de finale beoordeeld op de correcte serveertechniek, een juiste bier-spijs suggestie en achtergrondkennis van hun finalebier. De Duitse winnares Elisa Raus demonstreert met verve dat ze al deze vaardigheden beheerst. Uiteindelijk is zij daarmee de meest allround biersommelier en benoemt de vakjury haar als winnaar.
 

Dennis Kort over zijn 18e plaats: ‘Het was een erg leerzame ervaring om met drie personen met compleet verschillende achtergronden te trainen. Het Nederlands Gilde der Biersommeliers en collega-biersommelier Maurus Wijman hebben ons daarin geweldig geholpen. We weten nu wat we kunnen verwachten in 2021. Ik heb er in ieder geval zin in!’

Biersommeliers in Nederland

Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers komen in aanmerking voor deelname aan het WK. In Nederland wordt de opleiding tot Internationaal Biersommelier verzorgt door StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). De laatste jaren groeit het aantal biersommeliers in Nederland. Inmiddels staat de teller op ruim 200 officiële biersommeliers. Het Nederlands Kampioenschap en deelname aan het WK wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: