Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

14 oktober 2019 | David Bakker

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vrouwelijke sommelier, Elisa Raus uit Duitsland.

80 deelnemers uit 19 landen streden om de titel ‘World Champion Beersommelier’. De competitie wordt sinds 2009 georganiseerd door het (van origine Duitse) Doemens Instituut. Het was de eerste keer dat er een Nederlands team meedeed aan het WK. De drie beste sommeliers van het afgelopen Nederlands Kampioenschap deden voor Nederland mee. Pepijn van der Waa (uit Amsterdam), Dennis Kort (uit Eindhoven) en Hubert Hecker (uit Nijmegen) eindigden in 2018 op het erepodium tijdens het NK en knokten namens ons land mee voor de winst.

Op het nippertje niet in de finale

De biersommeliers worden in de voorrondes van de wedstrijd letterlijk op de proef gesteld. Zij moeten van tien uitgeschonken bieren blind kunnen herkennen welk biertype het is. Pepijn van der Waa scoort hoog met maar twee fouten. Daarmee zit hij bij de top drie van de wereld. Na dit onderdeel volgt een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. In de laatste voorronde moeten de biersommeliers in 10 biersamples een smaakafwijking herkennen en benoemen. Hierin blinken Hubert Hecker en Dennis Kort uit, zij scoren beiden bovengemiddeld goed.

De scores uit de voorrondes bepalen welke tien biersommeliers zich kwalificeren voor de finale. Met een achttiende plaats grijpt Dennis net naast een plaats in die finaleronde, Pepijn en Hubert eindigen op de respectievelijk 36e en 46e plaats.

Nederlands Kampioen Pepijn van der Waa: ‘Deelnemen is absoluut een uitdaging. We hebben in de afgelopen maanden hard getraind en dat zie je zeker terug in de scores. Ik ben tevreden, we doen voor het eerst mee en eindigen alle drie hoog in de ranking. Dat zegt veel over het niveau in Nederland en biedt perspectief voor de toekomst. In 2021 staat er een Nederlandse sommelier op het podium!’

Voor het eerst een winnares – Elisa Raus (DE) wint het WK

De deelnemers die door de voorrondes heen komen worden beoordeeld op hun vakmanschap en presentatievaardigheid. Zij moeten in de halve finale aan de jury laten zien dat ze de smaak van een blind uitgeschonken bier feilloos kunnen omschrijven en presenteren. 5 halve finalisten vallen af. De 5 overgebleven sommeliers worden in de finale beoordeeld op de correcte serveertechniek, een juiste bier-spijs suggestie en achtergrondkennis van hun finalebier. De Duitse winnares Elisa Raus demonstreert met verve dat ze al deze vaardigheden beheerst. Uiteindelijk is zij daarmee de meest allround biersommelier en benoemt de vakjury haar als winnaar.
 

Dennis Kort over zijn 18e plaats: ‘Het was een erg leerzame ervaring om met drie personen met compleet verschillende achtergronden te trainen. Het Nederlands Gilde der Biersommeliers en collega-biersommelier Maurus Wijman hebben ons daarin geweldig geholpen. We weten nu wat we kunnen verwachten in 2021. Ik heb er in ieder geval zin in!’

Biersommeliers in Nederland

Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers komen in aanmerking voor deelname aan het WK. In Nederland wordt de opleiding tot Internationaal Biersommelier verzorgt door StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). De laatste jaren groeit het aantal biersommeliers in Nederland. Inmiddels staat de teller op ruim 200 officiële biersommeliers. Het Nederlands Kampioenschap en deelname aan het WK wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: