Leg de rode wijn maar in de koelkast 

23 april 2018 | Thijs Jacobs

Rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Vroeger was de kamertemperatuur rond de 18 graden. Tegenwoordig is dat veel hoger, dus schenken op kamertemperatuur gaat niet meer op. Om te voorkomen dat de wijn te warm geschonken wordt is het beter om hem te koud te schenken. In het glas warmt het namelijk vanzelf op.

‘Daarom worden rode wijnen steeds vaker gekoeld. Maar er zijn ook rode wijnen die daarna niet ‘opgewarmd’ hoeven te worden, omdat die ook erg lekker zijn op iets kouderetemperatuur. Dit zijn voornamelijk wat lichtere, fruitige wijnen met minder tannines, niet te hoog in alcohol en een wat hogere zuurgraad. Druivenrassen die het hierbij goed doen zijn de Pinot Noir, die in Duitsland Spätburgunder heet, Gamay die je vooral in de Beaujolais vindt, Primitivo, BlauerZweigelt, Zinfandel of een Grenache. Nu is het niet zo dat alle wijnen van deze druif gekoeld lekker zijn’, legt vinoloog Margot Houtkooper van paneco.nl uit.

Koud of gekoeld?

Er is wel een verschil tussen koud en gekoeld. Een rode wijn knapt er niet van op als deze wordt gedronken als een witte wijn. Wel als hij net iets warmer is, zo rond de 14 graden. Zet de wijn daarom 1 à 1,5 uur in de koelkast voordat hij geschonken wordt. Als de wijn te koud is verliest de wijn zijn fruitigheid en kan hij hard en zuur van smaak worden. Gekoelde rode wijnen zijn ideaal voor bij tapas of een barbecue.

Top 5 gekoelde rode wijnen

1: Hensel Spätburgunder, Duitsland

2: Heinrich red (Blaufränkisch, St Laurent, Zweigelt), Oostenrijk

3: Saint Clair Pinot Noir, Nieuw Zeeland

4: I Muri Primitivo, Italië

5: Domaine de la Madone Fleurie (Gamay), Frankrijk

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Bier
Bierfans halen abdijbier persoonlijk op

Zondag 1 december 2019 was de introductie en ophaaldag van de éérste Vatgerijpte Speciale Editie. Dit vatgerijpte nieuwe bier werd natuurlijk op de Abdij van Berne geïntroduceerd. Eeuwen geleden rijpte het bier van de abdij ook altijd op eikenhouten vaten. Het werd door de bierbe...

Awards Bier
Scheldebrouwerij pakt weer goud

Bij de prestigieuze Brussels Beer Challenge heeft de blonde Strandgaper van Scheldebrouwerij voor de tweede keer dit jaar hoge ogen gegooid. Na in augustus al als ‘Belgian Country Winner’ uit de bus te komen bij de World Beer Awards in Londen staat hun ‘Golden Ale’ voor de tw...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: