KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

15 september 2015 |
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca<

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen.
Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én maakt KHN zich nog steeds zorgen over de btw. KHN is wel positief over de lastenverlichting voor werkende burgers: zij houden zo’n 70 euro per maand netto meer over.

Horeca en belastinghervorming
Hoewel de lasten voor werkende burgers worden verlicht met 5 miljard, is de discussie over de belastinghervorming niet van tafel. Dit betekent in de praktijk dat ook de discussie over een verhoging van het lage btw-tarief voor voedsel (in de horeca), overnachtingen en vrijetijdsproducten nog kan terugkomen. KHN vindt dat dit niet moet gebeuren en blijft zich hier tegen verzetten: dit is een te groot risico voor de horeca-afzet en de werkgelegenheid in onze branche.

Horeca en werkgeversrisico’s
De werkgelegenheid in de horeca groeit. Maar wat doet het kabinet voor horecawerkgevers? Het kabinet biedt geen oplossing voor de zware last voor kleine werkgevers van loondoorbetaling bij ziekte. En hoewel de Koning sprak over zorgvuldige invoering van maatregelen en wegnemen van onbedoelde en ongewenste effecten, spreekt het kabinet in zijn plannen nog niet over reparatie van de Wet werk en zekerheid. Dit is wel nodig in een sector zoals de horeca met seizoenen, pieken en dalen. Een recente poll onder de KHN-leden laat zien dat 76 procent van hen zich twee keer bedenkt voordat vaste dienst wordt overwogen. KHN daagt het kabinet uit met echte oplossingen te komen die tussen werkgever en werknemer kunnen worden afgesproken (en dus niet via een cao).

Horeca en minder werkgeverslasten
In 2016 zijn de werkgeverslasten weer hoger. Pas voor 2017 heeft het kabinet een 'Lage Inkomens Voordeel'. Dat is een tegemoetkoming op de hoge werkgeverslasten bij lage inkomens. Maar dat voordeel wordt pas achteraf in 2018 uitbetaald. Het is alleen voor werknemers die precies tussen 100% en 120% van het wettelijke minimum loon verdienen. De uitwerking en het voordeel in geld is nu nog niet bekend.

Horeca en accijnzen
De laatste jaren zijn vooral de accijnzen op alcohol en suikerhoudende frisdranken verhoogd. Nu zijn de accijnzen op sappen en water aan de beurt. Dat gaan horecaondernemers terugzien in hogere inkoopprijzen. KHN vindt dit een slecht plan. Eerst accijns verhogen met gezondheidsargumenten en dan nu alleen maar uitbreiden tot meer producten omdat dit makkelijker is voor de belastingdienst.

Horeca en veiligheid
Het kabinet investeert de komende jaren nog wel in preventiemaatregelen voor het bedrijfsleven. We zien echter het beschikbare budget de komende jaren wel verder dalen. Dat betekent dat het een stuk lastiger gaat worden om volgend jaar succesvolle acties als Veilige Horeca 2015 op dezelfde schaal te herhalen.

Horeca en handhaving/dienstverlening door de overheid?
KHN is groot voorstander van een efficiënte overheid die doet aan digitale dienstverlening. KHN vindt dan ook dat er te weinig aandacht is van het kabinet voor service van de overheid bij het toepassen van de vele regels. Dat kan bijvoorbeeld door digitale regelhulpen en zelfinspecties aan te bieden. Dat voorkomt in de praktijk dat toezichthouders zelf (via een omweg) regeltjes maken die het vooral de toezichthouder makkelijker maakt en de bewijslast omdraait. KHN vindt dat de omgekeerde wereld.

Horeca en beroepsonderwijs
KHN is het eens met de minister van Onderwijs (OCW) om de aansluiting van het beroepsonderwijs op de wensen van het (regionale) bedrijfsleven verder te verbeteren. Zo gaat de minister zorgen voor meer flexibiliteit en maatwerk bij beroepsbegeleidende leerweg (werken & leren bij MBO-opleidingen). KHN vindt dat er voor goed beroepsonderwijs meer samenwerking nodig is tussen MBO-instellingen en bedrijven in de regio.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Prijs voeding fors gestegen, vooral vlees en vis veel duurder

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de ...

Opening Utrecht
Familiezaak KARAF Food & Drinks opent haar deuren

Utrecht heeft er een nieuwe horecagelegenheid bij: KARAF Food & Drinks aan de Korte Jansstraat. Na meerdere succesvolle restaurants, beginnen eigenaren Fatma en Mustafa Kara deze nieuwe zaak met terras op een prachtige locatie in de Domstad. Voor Utrechtse horecaliefhebbers is KARAF geen onbe...

Columns
Column: roken verbieden is juist gastvrij!

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaa...

Onderzoek: aantal nieuwe foodfestivals drastisch gedaald

Het aantal festivals is in twee jaar tijd met ruim 10% teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar het festivallandschap in Nederland. Verantwoordelijk lector Harry van Vliet (Crossmedia): "De daling in het aantal muziekfestivals was al zichtbaar in 2017, maar de...

Amsterdam Opening
Nieuwe pop-up keuken Luca's Pizza opent in de Kopstootbar

Vanaf zaterdag 15 juni opent er een nieuwe pop-up keuken in de Amsterdamse Kopstootbar. Om de paar maanden werkt er een nieuwe chef in de pop-up keuken van de bar. Dit keer is het de beurt aan Luc Geertzen, die er Luca's Pizza opent. De pizzeria is gedurende de zomer te bewonderen. De pizzeri...

Achtergronden
Mag een café lachgas verkopen?

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Sinds juli 2016 valt lachgas dat verkocht wordt in ballonnen onder de Warenwet, dus niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is de NVWA de partij die toeziet op de verkoop van lachgasballo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: