KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

15 september 2015 |
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen.
Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én maakt KHN zich nog steeds zorgen over de btw. KHN is wel positief over de lastenverlichting voor werkende burgers: zij houden zo’n 70 euro per maand netto meer over.

Horeca en belastinghervorming
Hoewel de lasten voor werkende burgers worden verlicht met 5 miljard, is de discussie over de belastinghervorming niet van tafel. Dit betekent in de praktijk dat ook de discussie over een verhoging van het lage btw-tarief voor voedsel (in de horeca), overnachtingen en vrijetijdsproducten nog kan terugkomen. KHN vindt dat dit niet moet gebeuren en blijft zich hier tegen verzetten: dit is een te groot risico voor de horeca-afzet en de werkgelegenheid in onze branche.

Horeca en werkgeversrisico’s
De werkgelegenheid in de horeca groeit. Maar wat doet het kabinet voor horecawerkgevers? Het kabinet biedt geen oplossing voor de zware last voor kleine werkgevers van loondoorbetaling bij ziekte. En hoewel de Koning sprak over zorgvuldige invoering van maatregelen en wegnemen van onbedoelde en ongewenste effecten, spreekt het kabinet in zijn plannen nog niet over reparatie van de Wet werk en zekerheid. Dit is wel nodig in een sector zoals de horeca met seizoenen, pieken en dalen. Een recente poll onder de KHN-leden laat zien dat 76 procent van hen zich twee keer bedenkt voordat vaste dienst wordt overwogen. KHN daagt het kabinet uit met echte oplossingen te komen die tussen werkgever en werknemer kunnen worden afgesproken (en dus niet via een cao).

Horeca en minder werkgeverslasten
In 2016 zijn de werkgeverslasten weer hoger. Pas voor 2017 heeft het kabinet een 'Lage Inkomens Voordeel'. Dat is een tegemoetkoming op de hoge werkgeverslasten bij lage inkomens. Maar dat voordeel wordt pas achteraf in 2018 uitbetaald. Het is alleen voor werknemers die precies tussen 100% en 120% van het wettelijke minimum loon verdienen. De uitwerking en het voordeel in geld is nu nog niet bekend.

Horeca en accijnzen
De laatste jaren zijn vooral de accijnzen op alcohol en suikerhoudende frisdranken verhoogd. Nu zijn de accijnzen op sappen en water aan de beurt. Dat gaan horecaondernemers terugzien in hogere inkoopprijzen. KHN vindt dit een slecht plan. Eerst accijns verhogen met gezondheidsargumenten en dan nu alleen maar uitbreiden tot meer producten omdat dit makkelijker is voor de belastingdienst.

Horeca en veiligheid
Het kabinet investeert de komende jaren nog wel in preventiemaatregelen voor het bedrijfsleven. We zien echter het beschikbare budget de komende jaren wel verder dalen. Dat betekent dat het een stuk lastiger gaat worden om volgend jaar succesvolle acties als Veilige Horeca 2015 op dezelfde schaal te herhalen.

Horeca en handhaving/dienstverlening door de overheid?
KHN is groot voorstander van een efficiënte overheid die doet aan digitale dienstverlening. KHN vindt dan ook dat er te weinig aandacht is van het kabinet voor service van de overheid bij het toepassen van de vele regels. Dat kan bijvoorbeeld door digitale regelhulpen en zelfinspecties aan te bieden. Dat voorkomt in de praktijk dat toezichthouders zelf (via een omweg) regeltjes maken die het vooral de toezichthouder makkelijker maakt en de bewijslast omdraait. KHN vindt dat de omgekeerde wereld.

Horeca en beroepsonderwijs
KHN is het eens met de minister van Onderwijs (OCW) om de aansluiting van het beroepsonderwijs op de wensen van het (regionale) bedrijfsleven verder te verbeteren. Zo gaat de minister zorgen voor meer flexibiliteit en maatwerk bij beroepsbegeleidende leerweg (werken & leren bij MBO-opleidingen). KHN vindt dat er voor goed beroepsonderwijs meer samenwerking nodig is tussen MBO-instellingen en bedrijven in de regio.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: