Kabinet negeert advies OMT: KHN pleit opnieuw voor slimme maatregelen.

14 oktober 2020 | redactie

Gisteren maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten. Vanmorgen heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het OMT-advies gelezen waarin staat dat volgens de experts van het Outbreak Management Team (OMT) restaurants wellicht open hadden kunnen blijven – met vier mensen per tafel- , mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en 1,5 meter afstand goed geregeld zijn en personeel een mondkapje draagt.

KHN heeft hier vol onbegrip kennis van genomen. Blijkbaar legt het kabinet het milder gestemde advies van het OMT met betrekking tot de horeca naast zich neer en is toch overgegaan tot een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. De horecabranche verkeert op dit moment in zwaar weer en met deze maatregelen wordt de sector nodeloos onderuit gehaald, terwijl er volgens het OMT dus blijkbaar andere scenario’s mogelijk waren.

De horeca is veilig

De horeca heeft de afgelopen maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het Kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds. Het onbegrip is toegenomen nu blijkt dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT m.b.t. de horeca naast zich neerlegt en toch is overgegaan tot sluiting. Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan (horeca)ondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.”

Slimme maatregelen als onderdeel van de oplossing

Het OMT advies geeft des te meer aan hoe urgent het is om direct naar gerichte oplossingen te kijken en niet de twee of zelfs vier weken af te wachten. Daarom dienden KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW afgelopen week al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De individuele bedrijfsmaatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. KHN roept het kabinet op de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.  

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm; vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van 2 miljard. Naast sectorspecifieke slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige steunpakket 3.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Column: Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: