Joop Braakhekke veilt eerste oosterscheldekreeft

15 maart 2016
Joop Braakhekke veilt eerste oosterscheldekreeft

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is weer in aantocht. Traditioneel start het seizoen met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft
voor het goede doel. Restaurateur en TV-persoonlijkheid Joop Braakhekke - bij wie zelf alvleesklierkanker is geconstateerd - is de veilmeester van dienst. Zijn doel is een zo'n hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor KWF Kankerbestrijding.

*Over de veiling*
De veiling vindt plaats op donderdag 31 maart in het Zeeuwse Colijnsplaat, in aanwezigheid van kreeftenhandelaren, restaurateurs, de top van het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. Voorafgaand aan de veiling is de officiële overhandiging van de eerste Oosterscheldekreeft door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek aan Joop Braakhekke.

*Oosterscheldekreeft*
De Oosterscheldekreeft is een echt seizoenproduct, het kent een beperkte periode van vangen, aanvoeren en verhandelen. De periode loopt van 1 april tot 15 juli. Restaurateurs en vishandelaren uit Nederland en België strijden om de primeur. De eerste kreeft wordt door Joop Braakhekke volgens de Amerikaanse methode geveild. Alle biedingen komen ten goede aan een door KWF Kankerbestrijding gefinancieerd wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker. In 2015 bracht de eerste kreeft 23.900 euro op.

~Christel Tuin~

Overig nieuws