Janneke Bavelaar: echte horecatijgers laten zich niet zomaar uit het veld slaan

Auteur: Janneke Bavelaar
van miltenburg Columns 17 juni 2024
Janneke Bavelaar: echte horecatijgers laten zich niet zomaar uit het veld slaan

Het voorjaar heeft ons dit jaar niet bepaald verwend. De regen valt met bakken uit de hemel en het lijkt alsof het seizoen maar niet op gang wil komen. Onze terrassen blijven leeg, de gezellige openlucht rumoerigheid blijft achterwege en paraplu’s en dikke jassen domineren het straatbeeld. Het lijkt wel herfst! Als de gasprijs niet zo zou fluctueren, zouden we een lekker haardvuurtje aansteken. Het is een sombere tijd voor de buitenhoreca, maar er is altijd een plek waar de gezelligheid nooit ver te zoeken is: lekker binnen in de kroeg.

Gelukkig klinkt hier steeds het geluid van gelach, het klinken van glazen, het rammelen van de koffiekopjes en het geroezemoes van gesprekken zorgt voor een sfeer die je nergens anders vindt. Hier wordt de regen even vergeten en groeit de verbondenheid (en niet alleen door samen te klagen over het weer…).

Ondanks de zomerbloemen op tafel zorgt de regen er bij mij toch voor dat er nagedacht wordt over aanpassingen die gedaan moeten worden. Aan de ene kant biedt de regen mij de kans om daar de tijd voor te nemen, aan de andere kant zou ik misschien toch liever lekker buiten de gasten op het terras bedienen.

Maar hoe leuk is het dat je vak het (binnen én buiten) gezellig maken is. Niet alleen dat het leuk is om te doen, maar vooral dat je weet, en steeds weer merkt, dat gastvrijheid echt een vak is en dat alle kleine dingen daarin meetellen. Elke kleine verandering en elk detail. Soms wordt de MiltyFam daar gek van, want waar is de thee nou weer gebleven… En moet het echt zo precies? Ja, dat moet dus echt. Onze kids zijn daarentegen allang blij dat ik nog een uitlaatklep in de zaak heb, anders zouden thuis de meubels echt elke week anders staan. Dat staat dan net iets gezelliger.

Met de naderende voetbalgekte is de gezelligheid iets waar we met de MiltyFam reikhalzend naar uitkijken. En als we straks met z'n allen voor het grote scherm staan te juichen voor ‘onze jongens’, met een biertje in de hand, blokje kaas en bitterbal in de andere hand en vrienden om ons heen, weten we weer waarom dit vak zo bijzonder is. Het is de passie, de gastvrijheid en het onverwoestbare optimisme dat ons bij elkaar houdt.

De passie voor het vak verdwijnt niet. De echte horecatijgers laten zich niet zomaar uit het veld slaan door een beetje regen of een of andere crisis. Zij weten dat de voldoening van een tevreden gast en een bruisende zaak onbetaalbaar is.

Maar hoe dan ook, horecatoppers zijn toch steeds moeilijker te vinden. De combinatie van hoge eisen en de onzekere omstandigheden zorgt ervoor dat veel talentvolle mensen andere wegen inslaan. Ook voor het nieuwe seizoen in september wordt dat weer een uitdaging. Maar zolang onze gasten blij en tevreden zijn, en lachend de rekening betalen, gaan wij uiteraard ook met veel liefde, energie en plezier door.

Maar niet zonder een korte onderbreking in de zomer. Dit jaar sluiten we de deuren om op vakantie te gaan en lekker op te laden in een andere omgeving. Een pittige beslissing, dat wel. Super zin in maar heel stiekem kijken we ook uit naar de dag ná de vakantie wanneer we de deuren weer wagenwijd opengooien.

Over de auteurs

Jan Willem en Janneke (zie foto) van Miltenburg zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg. In dit dossier hebben we alle columns gebundeld.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws