Horecabezoeker wil meer groenten

16 juni 2015
Horecabezoeker wil meer groenten

Uit het Duurzaamheidskompas 2014 is gebleken dat Nederlanders een gezondere maaltijd willen. Bijna de helft van de horecabezoekers vindt
dat er in de horeca onvoldoende aanbod is van groente en fruit, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

*Van der Valk*
Om restaurantbezoekers te helpen meer groente te eten, heeft Stichting Variatie in de Keuken in samenwerking met Wageningen UR en GroentenFruit Huis in november 2014 een pilot uitgevoerd bij Van der Valk in Vught. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken of het menu kan worden aangepast door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren.

*Meten = weten*
In de keuken van het Van der Valk restaurant in Vught werd van meer dan 1500 hoofdgerechten gewogen hoeveel de gasten aten. Aansluitend is het consumptiegedrag en de mate van verspilling in kaart gebracht en is de gasttevredenheid gemeten. Tot slot is de margeverbetering, die het voor de restauranteigenaar oplevert, bepaald. Hotel Vught is ‘groen’ en duurzaam aan het werk voor de toekomst.

*Positieve resultaten*
Consumenten hebben meer behoefte aan meer groente op het bord in de horeca. Restauranteigenaren kunnen hierop inspelen en aan die behoefte voldoen door meer groenten te serveren. Dit biedt chef-koks de ruimte en een extra uitdaging om groenten nog lekkerder klaar te maken. Dat de horeca goed in kan spelen op meer groenten en gezonder eten blijkt uit de positieve resultaten. Door meer groenten en iets minder vlees of vis te serveren, worden er simpelweg meer groenten gegeten. De gasten hebben overigens niet aangegeven dat ze te weinig vlees of vis kregen bij hun gerecht.

*Hogere gasttevredenheid*
Meer groenten op het bord zorgde voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie en de gasttevredenheid nam met 9 procent toe. Het consumptiepercentage van groente op het bord is ook 19 procent hoger dan van de groente die apart werd geserveerd.

Om de uitkomsten van de pilot te verifiëren en de lange termijn effecten te onderzoeken, wordt er in de periode mei tot en met augustus 2015 een grootschalige interventie uitgevoerd op meerdere locaties in Nederland.

Overig nieuws