Horeca verdient minste loon van het land

6 november 2013 |
Horeca verdient minste loon van het land<

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, met welk beroep verdien je het minst in Nederland?' Horecawerknemers zullen het antwoord wel weten. In de branche geldt niet voor niets het gezegde: "Werken in
de horeca; je hebt een rijk leven, maar rijk word je er niet van".

24.565 euro bruto
Het Nationaal Salaris Onderzoek 2013, door Nyenrode Business Universiteit en banensite Intermediair, brengt aan het licht dat men in de horeca met een gemiddeld bruto jaarloon van 24.565 euro het laagste loon heeft van alle beroepen. Een na laagste staat de beroepsgroep administratief/secretarieel met 29.962 euro bruto op de jaaropgaaf. Dat is een verschil van 5.397 euro (ofwel 22 procent) met de horeca. Bovenaan, met een jaarwedde van 62.634 euro staat de beroepsgroep Algemene directie/management/bestuur.

Geen fooi
Opgemerkt dient te worden dat de cijfers uit het onderzoek, waar 80.000 mensen aan hebben deelgenomen, zich richt op personen met een vaste aanstelling en een afgeronde opleiding op MBO-, HBO- of WO-niveau. Fooien, zeer kenmerkend voor de horeca, zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Geef extra
In het onderzoek is verder gekeken naar de effecten van extra beloning. Werknemers blijken gevoeliger te zijn voor eenmalige extra's, dan voor permanente loonsverhoging. Een bonus of extraatje leidt tot meer productiviteit, dan iedere maand meer salaris op de strook. In het laatste geval ervaren werknemers dit als 'mijn salaris was dus steevast te laag'.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Personalia
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui...

Bier
Nederlands Bockbier uniek in de wereld

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo con...

Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: