Horeca verdient minste loon van het land

6 november 2013 |
Horeca verdient minste loon van het land<

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, met welk beroep verdien je het minst in Nederland?' Horecawerknemers zullen het antwoord wel weten. In de branche geldt niet voor niets het gezegde: "Werken in
de horeca; je hebt een rijk leven, maar rijk word je er niet van".

24.565 euro bruto
Het Nationaal Salaris Onderzoek 2013, door Nyenrode Business Universiteit en banensite Intermediair, brengt aan het licht dat men in de horeca met een gemiddeld bruto jaarloon van 24.565 euro het laagste loon heeft van alle beroepen. Een na laagste staat de beroepsgroep administratief/secretarieel met 29.962 euro bruto op de jaaropgaaf. Dat is een verschil van 5.397 euro (ofwel 22 procent) met de horeca. Bovenaan, met een jaarwedde van 62.634 euro staat de beroepsgroep Algemene directie/management/bestuur.

Geen fooi
Opgemerkt dient te worden dat de cijfers uit het onderzoek, waar 80.000 mensen aan hebben deelgenomen, zich richt op personen met een vaste aanstelling en een afgeronde opleiding op MBO-, HBO- of WO-niveau. Fooien, zeer kenmerkend voor de horeca, zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Geef extra
In het onderzoek is verder gekeken naar de effecten van extra beloning. Werknemers blijken gevoeliger te zijn voor eenmalige extra's, dan voor permanente loonsverhoging. Een bonus of extraatje leidt tot meer productiviteit, dan iedere maand meer salaris op de strook. In het laatste geval ervaren werknemers dit als 'mijn salaris was dus steevast te laag'.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: