Horeca in 2013 niet beter

15 maart 2013
Horeca in 2013 niet beter

De Nederlandse horeca zal het dit jaar moeilijk krijgen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het economisch bureau van de ING. Vooral in cafés gaat dit worden gevoeld.

*Negatieve trend*
De vorig jaar ingezette negatieve trend wordt komend jaar doorgetrokken, meldt BN DeStem. Vorig jaar daalden de consumpties in cafés met vier procent. Het ING verwacht dat horecagelegenheden minder gasten ontvangen. Daarnaast zullen deze per bezoek minder besteden. Dit komt doordat het vertrouwen van de consument in de economie laag is.

*Onvoldoende vraag*
Het aantal bezoeken aan restaurants steeg het afgelopen jaar met 1,2 procent. Toch ziet 2013 er ook voor restauranthouders niet rooskleurig uit. In januari meldde bijna één op de drie ondernemers in deze maand last te hebben gehad van onvoldoende vraag. Begin 2011 was dit bij één op de twintig. Food service instituut Nederland meldt dat de prijs van een driegangenmenu van 33 euro is gedaald naar 27,50.

*Lagere prijzen*
In de hotellerie betaalt men een lagere prijs per overnachting dan tien jaar geleden. Het aantal overnachtingsmogelijkheden neemt in de hotels sneller toe dan het aantal gasten en overnachtingen, waardoor prijzen onder druk staan. Wel neemt het aantal overnachtingen van Nederlanders en buitenlanders al vier jaar aan één stuk toe.

~Maud Vissers~

Overig nieuws