Hogeropgeleiden de horeca in

14 mei 2014 |
Hogeropgeleiden de horeca in<

Mensen met diploma's nemen steeds vaker de plek in van ongeschoolde of laaggeschoolde werknemers. Met name in de horeca nemen hogeropgeleiden steeds vaker de functie over van een
onopgeleide werknemer. Het arbeidsmarktrapport Vacatures in Nederland 2013 van uitkeringsinstantie UWV biedt inzicht in deze cijfers. In 2013 jaar werd 82% van de vacatures voor banen waarvoor geen scholing nodig is, vervuld door mensen die onder hun niveau werkten. In 2011 was dat percentage nog 67% en vlak voor de crisis, in 2008, was dat nog 55%.

Baan onder niveau
Mensen nemen noodgedwongen een baan aan onder hun niveau. Mensen zonder diploma kunnen het stapje terug niet doen en verliezen hun baan. Vorig jaar nam het aantal ongeschoolden dat een nieuwe baan vond af tot 14.000 mensen: een daling van 44 procent. Het aantal nieuwe werkzoekenden zonder diploma nam met 66% toe tot 168.000.

Mbo'ers hebben het zwaar
MBO-horecamensen hebben het zwaar. Mensen die net afgestudeerd zijn, willen de hand niet ophouden en houden vast aan hun bijbaan. Werkgevers hebben daar geen moeite mee. Het beed bestaat, dat studenten en hoogopgeleiden vaak klantgerichter en flexibeler zijn. Of dat waar is, is een tweede. Bovendien zullen door de digitalisering veel banen op MBO-niveau verdwijnen.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: