Hogeropgeleiden de horeca in

14 mei 2014 |
Hogeropgeleiden de horeca in<

Mensen met diploma's nemen steeds vaker de plek in van ongeschoolde of laaggeschoolde werknemers. Met name in de horeca nemen hogeropgeleiden steeds vaker de functie over van een
onopgeleide werknemer. Het arbeidsmarktrapport Vacatures in Nederland 2013 van uitkeringsinstantie UWV biedt inzicht in deze cijfers. In 2013 jaar werd 82% van de vacatures voor banen waarvoor geen scholing nodig is, vervuld door mensen die onder hun niveau werkten. In 2011 was dat percentage nog 67% en vlak voor de crisis, in 2008, was dat nog 55%.

Baan onder niveau
Mensen nemen noodgedwongen een baan aan onder hun niveau. Mensen zonder diploma kunnen het stapje terug niet doen en verliezen hun baan. Vorig jaar nam het aantal ongeschoolden dat een nieuwe baan vond af tot 14.000 mensen: een daling van 44 procent. Het aantal nieuwe werkzoekenden zonder diploma nam met 66% toe tot 168.000.

Mbo'ers hebben het zwaar
MBO-horecamensen hebben het zwaar. Mensen die net afgestudeerd zijn, willen de hand niet ophouden en houden vast aan hun bijbaan. Werkgevers hebben daar geen moeite mee. Het beed bestaat, dat studenten en hoogopgeleiden vaak klantgerichter en flexibeler zijn. Of dat waar is, is een tweede. Bovendien zullen door de digitalisering veel banen op MBO-niveau verdwijnen.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: