Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

18 november 2020 | redactie

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve dat Sinterklaas thuis in kleine kring gevierd kan worden.

Het RIVM adviseert om pas in januari na te denken over eventuele versoepeling van de coronamaatregelen. Dit zou inhouden dat Nederland dit jaar nog thuiswerkt, weinig tot geen bezoek ontvangt en dat de horeca naar alle waarschijnlijkheid gesloten blijft. In landen om ons heen is er op dit moment sprake van meer ingrijpende lockdowns, waardoor Nederland nog wel haar eigen koers lijkt te varen.

Veel horecaondernemers verwachten niet meer te mogen of kunnen openen dit jaar, zo ook Ron Blaauw. De bekende restaurateur heeft direct na de persconferentie gisterenavond via social media laten weten dat het gebrek aan perspectief en duidelijkheid hem heeft doen besluiten om dit jaar niet meer te openen.

Op Facebook meldt hij het volgende: "Beste gasten en vrienden van Ron Gastrobar. Met pijn in ons hart hebben we vanavond samen met ons team besloten om de maand december sowieso dicht te blijven. De onduidelijkheid en onzekerheid om af te wachten tot we eventueel half december toch open te mogen, maakt het voor ons onmogelijk om er een topkerst van te maken. Daarnaast willen we voor ons onze gasten en ons team duidelijkheid scheppen. Het jaar 2020 zullen we nooit vergeten, maar we willen vooral positief blijven en vooruit kijken naar 2021. We gaan ons nu vol focussen om iedereen thuis toch nog een heerlijke kerst te bezorgen."

Net als Blaauw richten veel horecaondernemers zich vooralsnog op bezorgen en afhalen, maar ook andere mogelijkheden om omzet te maken worden aangeboord, zoals het verkopen van kerstbomen of de horecazaak ombouwen naar kringloopwinkel. 

Tegenover EenVandaag verklaarden Haagse bronnen eerder deze week dat er een mogelijkheid bestaat dat restaurants kunnen openen in de kerstperiode. Cafés zouden sowieso niet openen met Kerst, zo verklaren zij. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: