FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca

5 mei 2014 |
FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca<

Sinds 1 april 2014 is er geen cao horeca. Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil op dit moment geen collectieve afspraken
maken, terwijl onderzoek aantoont dat veel werknemers in de horeca werken voor het laagste loon in Nederland. FNV Horeca gaat werknemers in de branche oproepen om af te rekenen met deze veel te lage salarissen.

Werknemers horeca veelal beloond met laagste salaris
De salarissen in de branche zijn zelfs zo laag dat een jonge vakkenvuller in de supermarkt bijna net zoveel verdient als een volwassen ober in de horeca. Nu er sinds 1 april helemaal geen cao meer geldt, is de situatie alleen maar verslechterd. FNV Horeca vindt het haast een wonder dat er nog mensen in de sector willen werken.

Cijfers liegen niet
Onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Basis & Beleid in Utrecht, toont aan dat de cijfers er niet om liegen. Wanneer we de beloningen van horeca-starters zonder diploma en horecamedewerkers in de bediening vergelijken met o.a. vakkenvullers, schoonmakers, beveiligers en kassamedewerkers, dan blijkt dat de horeca het slechtst verdient. Op het eerste gezicht lijken de basisuurlonen niet heel veel lager, maar als de toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk worden meegeteld, dan blijkt dat de horeca zich laat afschepen met een fooi. In de horeca is onregelmatigheid en overwerk immers zo goed als standaard. Omgerekend naar euro’s per maand - en dan rekenen we de toeslagen niet eens mee - verdient een (vak)volwassen schoonmaker bijna tweehonderd euro meer per maand dan een medewerker in de bediening.



Gebrek aan cao is gebrek aan verbetering
FNV Horeca wil met haar oproep aan horecawerknemers bewerkstelligen dat er brede steun in de sector komt om afspraken met werkgevers te maken over betere arbeidsvoorwaarden, met name als het gaat om beloningen. FNV Horeca zet in op het maken van afspraken per keten of onderneming.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Economie Coronacrisis
Overheid presenteert randvoorwaarden overwinteren strandpaviljoens

Veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten. Om de gemiste ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: