Dit wist je nog niet over alcohol

31 maart 2021 | Redactie

Alcohol maakt al eeuwenlang deel uit van ons sociaal leven. En met de lente voor de deur willen we allemaal genieten van een zonnige namiddag met vrienden en familie. We kunnen jammer genoeg nog niet samen naar de kroeg. Her en der worden daarom de picknickmanden van zolder gehaald en spreken we met iemand af in een park om zo – coronaproof – toch samen te kunnen toasten. Maar we zijn ons onvoldoende bewust van de effecten van alcohol op ons lichaam. Feit of fabel?

Bier bevat evenveel alcohol als whisky

FEIT. Alcohol is alcohol. Het maakt dus helemaal niet uit of je nu een biertje, een glas wijn of een whisky drinkt. Wanneer je een standaardglas gebruikt, bevat elk drankje precies dezelfde hoeveelheid alcohol. In Nederland bedraagt zo’n standaardeenheid 10 gram alcohol.

Oudere mensen kunnen beter tegen alcohol

FABEL. Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa af waardoor ons lichaam minder water bevat en alcohol juist harder aankomt. In tegenstelling tot wat we vaak denken, kunnen oudere mensen dus juist minder goed tegen alcohol.  

Vrouwen worden sneller dronken dan mannen

FEIT. De lever breekt alcohol af via het enzym alcoholdehydrogenase of ADH.  Vrouwen hebben minder ADH-enzym in hun lichaam. Dat betekent dat ze, wanneer ze dezelfde hoeveelheid alcohol drinken als mannen, de effecten ervan sterker voelen. Vrouwen worden dus wel degelijk sneller dronken dan mannen.

Je wordt sneller dronken van koolzuurhoudende alcoholische dranken

FEIT. Dat is helemaal waar. Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2) en is de prik of de bubbels in frisdrank, bier en champagne. De meeste koolzuur in een drank bereikt de maag niet, omdat een groot deel ervan verdwijnt na het openen van de fles. De resterende hoeveelheid die de maag bereikt, zorgt voor irritatie bij de maagwand, waardoor je bloedvaten verwijden en je lichaam meer alcohol absorbeert.

Koffie drinken helpt tegen een kater

FABEL. Na een stevig nachtje doorzakken, voelen we ons vaak moe. En wanneer we moe zijn, helpt koffie. Toch? Dat is niet zo met alcohol. Het is zelfs helemaal geen goed idee om koffie te drinken wanneer je voorheen (te veel) alcohol hebt gedronken. De cafeïne versmalt namelijk je bloedvaten, waardoor je bloeddruk omhoog gaat en dat  kan de kater erger maken.

Onze zin voor alcohol zit in onze genen

FEIT. Volgens de Drunken Monkey Hypothesis komt onze zin voor alcohol van onze voorouders. Wanneer zij op zoek gingen naar eten, kozen ze steeds de rijpste vruchten uit. Die bevatten de meeste energie, maar gisten ook vaak. Tijdens dat proces komt ethanol (pure alcohol) vrij. Ethanol is redelijk licht en kan ook door de wind verspreid worden. Daardoor konden onze voorouders ethanol ruiken en zo de meest rijpe vrucht eruit pikken.

Sommige mensen worden dronken zonder alcohol te drinken

FEIT. Wie aan het Auto Brewery Syndroom leidt, zet koolhydraten om in alcohol. Deze aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Dat is een zeldzame aandoening waarbij ethanol (of dus pure alcohol) wordt geproduceerd in de darmen na het eten van koolhydraten.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: