Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om een reactie. 

Dirk: "Je begrijpt dat wij over een eventuele beslissing niet mogen communiceren, maar het feit is dat wij ook nog niet weten wat de uitkomst vanavond wordt. Daar beslist het OMT op dit moment over. Wat Rober Willemsen en ik hebben kunnen doen, is het kabinet en het OMT van advies voorzien over hoe de horeca op een veilige manier weer open kan."

Niet alleen de terrassen open, maar ook binnen

Er werd in verschillende media gesproken over een maximum van 30 gasten in een café of restaurant. Klopt dit? Dirk: "We hoorden de geruchten ook, over de terrassen die op 1 juni weer open zouden mogen onder voorwaarden. Maar dat is wat ons betreft te weinig en vandaag hebben we de beleidsmakers kunnen vertellen waarom dat zo is en op welke manier onze sector op een verantwoorde en volwassen manier gasten binnen kan ontvangen. Mijn indruk is dat er goed geluisterd is, en dat de boodschap helder is ontvangen door het kabinet en het OMT. Heel veel horecaondernemers hebben al laten zien welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen. Beloon dat dan door de sector op verantwoorde wijze de deuren te laten openen."

De nood is hoog

Dirk wil (geheel terecht) wel graag buiten de medische discussie blijven: "Natuurlijk zouden wij als KHN graag zien dat we morgen als vanouds de deuren weer mogen openen, maar de realiteit laat dat niet toe. Dat snappen wij ook wel. Na het gesprek van zojuist heb ik wel goede hoop dat niet alleen de terrassen weer kunnen openen, maar dat de horeca ook binnen op gepaste wijze weer open kan. De nood is namelijk hoog. Gelijdelijk openen willen we dus graag, maar vergeet daarbij niet het repareren en aanvullen van de noodmatregelen niet. We hebben nog wat te repareren met de eerste NOW-regeling die onvoldoende bleek en we hopen op een uitbreiding, die weer te maken heeft met de huurlasten van horecaondernemers."

De verwachting?

Tot slot, we proberen het toch nog even. Wat is de verwachting voor vanavond? "Onze inhoudelijke argumenten voor een heropening van de horeca - niet alleen van de terrassen, maar ook binnen - werden goed ontvangen. Uiteindelijk blijft het een advies van ons en we weten niet in welke mate het wordt overgenomen. Het OMT moet beslissen en de premier moet het nog uitspreken vanavond. Daarna weet onze sector pas echt waar het aan toe is. Het is simpelweg te vroeg om een concrete verwachting uit te spreken, maar we hopen dat ons voorstel wordt overgenomen en dat we hebben kunnen laten  zien onder welke voorwaarden de horeca weer open kan."

Al het cafénieuws wekelijks in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: