Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om een reactie. 

Dirk: "Je begrijpt dat wij over een eventuele beslissing niet mogen communiceren, maar het feit is dat wij ook nog niet weten wat de uitkomst vanavond wordt. Daar beslist het OMT op dit moment over. Wat Rober Willemsen en ik hebben kunnen doen, is het kabinet en het OMT van advies voorzien over hoe de horeca op een veilige manier weer open kan."

Niet alleen de terrassen open, maar ook binnen

Er werd in verschillende media gesproken over een maximum van 30 gasten in een café of restaurant. Klopt dit? Dirk: "We hoorden de geruchten ook, over de terrassen die op 1 juni weer open zouden mogen onder voorwaarden. Maar dat is wat ons betreft te weinig en vandaag hebben we de beleidsmakers kunnen vertellen waarom dat zo is en op welke manier onze sector op een verantwoorde en volwassen manier gasten binnen kan ontvangen. Mijn indruk is dat er goed geluisterd is, en dat de boodschap helder is ontvangen door het kabinet en het OMT. Heel veel horecaondernemers hebben al laten zien welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen. Beloon dat dan door de sector op verantwoorde wijze de deuren te laten openen."

De nood is hoog

Dirk wil (geheel terecht) wel graag buiten de medische discussie blijven: "Natuurlijk zouden wij als KHN graag zien dat we morgen als vanouds de deuren weer mogen openen, maar de realiteit laat dat niet toe. Dat snappen wij ook wel. Na het gesprek van zojuist heb ik wel goede hoop dat niet alleen de terrassen weer kunnen openen, maar dat de horeca ook binnen op gepaste wijze weer open kan. De nood is namelijk hoog. Gelijdelijk openen willen we dus graag, maar vergeet daarbij niet het repareren en aanvullen van de noodmatregelen niet. We hebben nog wat te repareren met de eerste NOW-regeling die onvoldoende bleek en we hopen op een uitbreiding, die weer te maken heeft met de huurlasten van horecaondernemers."

De verwachting?

Tot slot, we proberen het toch nog even. Wat is de verwachting voor vanavond? "Onze inhoudelijke argumenten voor een heropening van de horeca - niet alleen van de terrassen, maar ook binnen - werden goed ontvangen. Uiteindelijk blijft het een advies van ons en we weten niet in welke mate het wordt overgenomen. Het OMT moet beslissen en de premier moet het nog uitspreken vanavond. Daarna weet onze sector pas echt waar het aan toe is. Het is simpelweg te vroeg om een concrete verwachting uit te spreken, maar we hopen dat ons voorstel wordt overgenomen en dat we hebben kunnen laten  zien onder welke voorwaarden de horeca weer open kan."

Al het cafénieuws wekelijks in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: