Complete vernieuwing Leidseplein van start

30 maart 2016
Complete vernieuwing Leidseplein van start

Met de renovatie van de Leidsebrug op 4 april, start de complete vernieuwing van het Leidseplein en omgeving. Meer eenheid in de
openbare ruimte in het hele gebied, goede oplossingen voor het parkeren van fietsen, en meer ruimte voor de voetganger. Dit gaat er voor zorgen dat het Leidseplein z’n allure weer terug krijgt. Goed nieuws voor de horeca op het beroemde plein?

Het Leidseplein is een van de meest populaire pleinen van Nederland, met op sommige momenten zo’n 15.000 bezoekers in dit gebied. Ook is dit het drukste fiets- en voetgangersknooppunt van de stad. Dit maakt de uitvoering tot een flinke puzzel. Het plein wordt nu gedomineerd door autoverkeer. De uitstraling is rommelig door de talloze geparkeerde fietsen en het gebrek aan eenheid in bestrating en straatmeubilair. Voor voetgangers is er op het huidige plein weinig plaats.

*Ee?n plein*
Het hele gebied, inclusief Kleine-Gartmanplantsoen, Leidsebrug en Marnixstraat, krijgt grijs natuursteen en vormt straks e?e?n geheel. De taxistandplaats verhuist naar de Leidsebrug, met een opstelstrook langs het Leidsbosje. Het plein wordt autovrij en voetgangers krijgen er alle ruimte. De bekende hagedissen en varanen komen terug in het nieuwe groenvak op het Kleine- Gartmanplantsoen. Hier is ruimte voor maar liefst 250 meter natuurstenen zitbanken. Onder het plantsoen komt een fietsenstalling voor ca. 2000 fietsen. Daarnaast krijgt het gebied in totaal 1020 plekken voor fietsparkeren op straat en op het water (bij de Melkweg). Ook is er straks ruimte voor 360 brom- en snorfietsen.

*Uitvoering*
De monumentale Leidsebrug heeft een complete renovatie nodig, met behoud van het monumentale aanzien. Op maandag 4 april gaat de brug dicht, en start de aannemer met het plaatsen van de bouwhekken. Voorjaar 2018 gaat de Leidsebrug weer open. Hinder en overlast voor bewoners, ondernemers en gebruikers is onvermijdelijk, maar wordt zo veel mogelijk beperkt. Zo kunnen de trams tijdens de renovatie over de Leidsebrug blijven rijden. Voor voetgangers en fietsers is er daar een tijdelijke brug aangelegd. Autoverkeer en bussen krijgen omleidingen.

In 2018 is een groot deel van het gebied klaar: de Leidsebrug, Stadhouderskade, Marnixstraat, het terrassenplein en het Leidsebosje. Daarna begint de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Alle werkzaamheden zijn eind 2021 afgerond. Door deze stapsgewijze aanpak blijft de Leidsebuurt zo goed mogelijk bereikbaar tijdens deze ingrijpende bouwwerkzaamheden.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws