Column: wat als je geen bier drinkt?

28 mei 2018 | Thijs Jacobs

Het gaat met de horeca in Nederland best goed, enkel de cafébranche blijft achter. Waarom weten wij toch niet te profiteren van het stijgende consumentenvertrouwen en de hogere bestedingen? Volgens mij komt het door een ‘tunnel view’, en dan zeer zeker met betrekking tot het drankenaanbod.

We focussen met zijn allen enorm op bier. Inmiddels biedt de doorsnee kroeg enkele tientallen verschillende, vaak lokale, biertjes aan. Heel leuk, goed zelfs, maar als je daarnaast enkel de standaard frisjes schenkt en slechts vier soorten wijn kan aanbieden, dan sla je de plank mis. Behalve als je een echt biercafé bent natuurlijk.

Ik zat dit weekend op het terras en was ‘de BOB’. Nooit leuk, maar wel zo veilig. Ik vroeg de serveerster om een bijzonder glaasje fris, en was benieuwd naar wat ik allemaal kon kiezen. Verder dan een behoorlijk standaard ginger ale uit een flesje met een leuk etiket kwamen we niet. Doodzonde.

Waarom maak je het cafébezoek ook voor de non-alcoholische gast niet tot een feest? Bijna ieder gezelschap heeft wel een ‘BOB’ of niet-alcoholdrinker in het midden, dus die moet dezelfde aandacht krijgen als de rest van de groep. Dat is gastvrijheid en daar staan we voor. Volgens mij moet het besef ontstaan dat er ook op het vlak van non-alcoholica een ruime en unieke kaart samen te stellen is. Verdiep je eens in de ‘mocktail’ - de cocktail zonder drank - en verschillende bijzondere frisdranken en sappen. Er gaat een wereld voor je open en het cafébezoek wordt ook voor de niet-bierdrinkers een feest. Weer een extra doelgroep erbij…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Week van het Nederlandse Bier van start met bierproeffestival

6500 bezoekers hebben afgelopen weekend de achtste editie van het Nederlands Bierproeffestival bezocht, dat van 16 tot en met 18 mei plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag. Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks hét startsein van de Week van het Nederlandse Bier en stond dit jaar nog ...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Achtergronden Sluiting
Bekend muziekcafé in Zwolle verkocht vanwege klagende buurman

Café The Livingroom is in Zwolle een begrip onder liefhebbers van livemuziek. Het tijdperk van dit mooie café is echter abrupt tot een einde gekomen, aangezien een buurman keer op keer klaagde over het geluidsniveau en de eigenaren daardoor hebben moeten besluiten om de muziekactivitei...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bier Brouwerijen
Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbi...

Columns Starten in de horeca
De ideale locatie voor jouw nieuwe horecazaak

Waar sta je over 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar met jouw horecabedrijf? En wat heb jij voor ogen met jouw toekomst? Iedereen droomt, wenst of verlangt wel naar iets. Ook op zakelijk gebied. Ambities die je graag werkelijkheid ziet worden. Het bepalen van de toekomst en koers daarnaartoe gaat de ene on...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: