Column: roken verbieden is juist gastvrij!

14 juni 2019 | Thijs Jacobs

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaar van kracht en is enkel de cafésector nog (deels) verbolgen over het feit dat er binnen niet meer gerookt mag worden.

Zijn we zo blind voor de vraag vanuit de samenleving, leven we nog zo graag in het verleden? Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het is niet goed. Onze branche moet mee, mag zich best realiseren dat roken ouderwets is en, net als luid telefoneren in het openbaar vervoer of in de horeca, hinderlijk is voor de andere gasten. In 1970 rookte bijna zestig procent van de Nederlanders. Dat percentage is gedaald tot 22 procent in 2014, zo lees ik in het Continu Onderzoek Rookgewoonten. Afgezien van het feit dat je kinderen niet in aanraking wilt brengen met rook en roken, ben je dus tachtig procent van de bevolking tot last als je rook uitblaast in de horeca. Volgens mij is het tijd om dit boek te sluiten en zelfs een stapje verder te gaan.

De zomer is de tijd van de goedgevulde terrassen, van lekker buiten eten en drinken en genieten van de zon en de frisse lucht. Ook op het terras is het voor die tachtig procent van alle Nederlanders vervelend als er in de directe omgeving wordt gerookt. Wat doe je als caféondernemer? Laat je je terras terroriseren door verstokte rokers of onderneem je actie? Volgens mij kun je het beste het laatste doen en een aantal regels opstellen voor rokers of roken op je terras helemaal verbieden. Hoe erg is het om een eindje verderop te gaan staan met je sigaret? Je kunt ook een hoekje reserveren voor je rokende gasten, zodat gezinnen met jonge kinderen op een leuke manier van je terras kunnen genieten. Ik stel wel voor dat je de ‘regels’ ergens ophangt, om discussies met terrasgasten te voorkomen. Je kunt maar beter duidelijk zijn... Het is tijd om je te realiseren dat roken verbieden niet ongastvrij is, maar juist gastvrij!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: