Column: roken verbieden is juist gastvrij!

14 juni 2019 | Thijs Jacobs

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaar van kracht en is enkel de cafésector nog (deels) verbolgen over het feit dat er binnen niet meer gerookt mag worden.

Zijn we zo blind voor de vraag vanuit de samenleving, leven we nog zo graag in het verleden? Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het is niet goed. Onze branche moet mee, mag zich best realiseren dat roken ouderwets is en, net als luid telefoneren in het openbaar vervoer of in de horeca, hinderlijk is voor de andere gasten. In 1970 rookte bijna zestig procent van de Nederlanders. Dat percentage is gedaald tot 22 procent in 2014, zo lees ik in het Continu Onderzoek Rookgewoonten. Afgezien van het feit dat je kinderen niet in aanraking wilt brengen met rook en roken, ben je dus tachtig procent van de bevolking tot last als je rook uitblaast in de horeca. Volgens mij is het tijd om dit boek te sluiten en zelfs een stapje verder te gaan.

De zomer is de tijd van de goedgevulde terrassen, van lekker buiten eten en drinken en genieten van de zon en de frisse lucht. Ook op het terras is het voor die tachtig procent van alle Nederlanders vervelend als er in de directe omgeving wordt gerookt. Wat doe je als caféondernemer? Laat je je terras terroriseren door verstokte rokers of onderneem je actie? Volgens mij kun je het beste het laatste doen en een aantal regels opstellen voor rokers of roken op je terras helemaal verbieden. Hoe erg is het om een eindje verderop te gaan staan met je sigaret? Je kunt ook een hoekje reserveren voor je rokende gasten, zodat gezinnen met jonge kinderen op een leuke manier van je terras kunnen genieten. Ik stel wel voor dat je de ‘regels’ ergens ophangt, om discussies met terrasgasten te voorkomen. Je kunt maar beter duidelijk zijn... Het is tijd om je te realiseren dat roken verbieden niet ongastvrij is, maar juist gastvrij!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: