Column Richard Moerkerk: Vaderdag

Auteur: redactie
Columns Richard Moerkerk 16 juni 2020
Column Richard Moerkerk: Vaderdag

Vandaag heb ik bij hotel restaurant Merlet in Schoorl filmpjes opgenomen. In de filmpjes vertel ik over een viertal bieren die de Wagyu burger van chefkok Mattijs Kaptein begeleiden. Elk bier geeft een andere dimensie aan de pairing. Bij de combinatie met een weizenbier wordt de vleessmaak van de burger onderstreept, met een gemberbier komt juist het licht pittige van de speciale Green Awesome saus mooi naar voren. Een tripelbier brengt spanning en complexiteit door zijn gelaagde smaken en een IPA maakt een uitdagende combinatie door zijn stevige bitterheid en frisse citrustonen.

De filmpjes kunnen worden bekeken via een QR-code, als een soort online bierproeverij ‘on demand’. Het pakket met de vier bieren, de Wagyu burger met frietjes en uitleg over de bieren en smaakcombinaties is samengesteld voor vaderdag en wordt dan bezorgd, of je kan het komen afhalen.

Via Wikipedia leerde ik dat vaderdag vermoedelijk is geïntroduceerd door de Amerikaanse mevrouw Sonora Smart Dodd. Zij wilde haar vader eren voor zijn kracht en doorzettingsvermogen nadat zijn vrouw was overleden op het kraambed van hun zesde kind.

Mijn moeder, de vrouw van mijn vader, overleed toen ik veertien jaar oud was. Ik heb een oudere broer, een jongere zus en een jongere broer. Onze pa heeft dus wel het nodige op zijn bordje gekregen, maar elk van ons is goed terechtgekomen. Ik vind het knap hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om ons als - onderling heel hechte - zelfstandige individuen op te voeden. Het maakt me zeer dankbaar en ongelooflijk trots. Maar vaderdag wordt - op verzoek van mijn vader - al sinds wij van de basisschool af zijn niet meer gevierd. 

M’n vader is niet per se een enorme bierliefhebber, maar hij houdt - zoals 'ie zelf altijd zegt - van ‘smaakjes’. Proeven dus. En daarom nam ik hem vorig jaar mee naar het Bierfestival Groningen, als een soort van plaatsvervangende vaderdag. Het festival wordt elk jaar afgetrapt met een bierdiner, waar diverse biersommeliers begeleidende bieren serveren bij gerechten van top- en sterrenchefs. In de prachtige entourage van de Martinikerk kwamen fantastische gastronomische gerechten voorbij, met naadloos aansluitende bieren. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Na afloop hebben we in de hotellobby tot diep in de nacht zitten nagenieten met een goed glas bier. Of misschien waren het er wel twee. Hoe dan ook, we genoten. Daarmee was mijn missie geslaagd, en mijn vader was zelfs zo enthousiast dat hij opperde om volgend jaar weer te gaan.

Nu loopt het allemaal net iets anders, want het Bierfestival Groningen is een jaar uitgesteld. Het hotel was echter al geboekt. Gelukkig hebben we die boeking kunnen verplaatsen. Dus ook dit jaar gaan we naar Groningen, en ook al laat het bierdiner een jaar op zich wachten, we kunnen natuurlijk uitgebreid in de horeca verpozen. Genieten van een goed glas bier, een fijn gesprek, de entourage en attente bediening. Als een soort van plaatsvervangende vaderdag, omdat ik zo ongelooflijk trots op hem ben!

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Overig nieuws