Column Richard Moerkerk: Vaderdag

16 juni 2020 | redactie

Vandaag heb ik bij hotel restaurant Merlet in Schoorl filmpjes opgenomen. In de filmpjes vertel ik over een viertal bieren die de Wagyu burger van chefkok Mattijs Kaptein begeleiden. Elk bier geeft een andere dimensie aan de pairing. Bij de combinatie met een weizenbier wordt de vleessmaak van de burger onderstreept, met een gemberbier komt juist het licht pittige van de speciale Green Awesome saus mooi naar voren. Een tripelbier brengt spanning en complexiteit door zijn gelaagde smaken en een IPA maakt een uitdagende combinatie door zijn stevige bitterheid en frisse citrustonen.

De filmpjes kunnen worden bekeken via een QR-code, als een soort online bierproeverij ‘on demand’. Het pakket met de vier bieren, de Wagyu burger met frietjes en uitleg over de bieren en smaakcombinaties is samengesteld voor vaderdag en wordt dan bezorgd, of je kan het komen afhalen.

Via Wikipedia leerde ik dat vaderdag vermoedelijk is geïntroduceerd door de Amerikaanse mevrouw Sonora Smart Dodd. Zij wilde haar vader eren voor zijn kracht en doorzettingsvermogen nadat zijn vrouw was overleden op het kraambed van hun zesde kind.

Mijn moeder, de vrouw van mijn vader, overleed toen ik veertien jaar oud was. Ik heb een oudere broer, een jongere zus en een jongere broer. Onze pa heeft dus wel het nodige op zijn bordje gekregen, maar elk van ons is goed terechtgekomen. Ik vind het knap hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om ons als - onderling heel hechte - zelfstandige individuen op te voeden. Het maakt me zeer dankbaar en ongelooflijk trots. Maar vaderdag wordt - op verzoek van mijn vader - al sinds wij van de basisschool af zijn niet meer gevierd. 

M’n vader is niet per se een enorme bierliefhebber, maar hij houdt - zoals 'ie zelf altijd zegt - van ‘smaakjes’. Proeven dus. En daarom nam ik hem vorig jaar mee naar het Bierfestival Groningen, als een soort van plaatsvervangende vaderdag. Het festival wordt elk jaar afgetrapt met een bierdiner, waar diverse biersommeliers begeleidende bieren serveren bij gerechten van top- en sterrenchefs. In de prachtige entourage van de Martinikerk kwamen fantastische gastronomische gerechten voorbij, met naadloos aansluitende bieren. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Na afloop hebben we in de hotellobby tot diep in de nacht zitten nagenieten met een goed glas bier. Of misschien waren het er wel twee. Hoe dan ook, we genoten. Daarmee was mijn missie geslaagd, en mijn vader was zelfs zo enthousiast dat hij opperde om volgend jaar weer te gaan.

Nu loopt het allemaal net iets anders, want het Bierfestival Groningen is een jaar uitgesteld. Het hotel was echter al geboekt. Gelukkig hebben we die boeking kunnen verplaatsen. Dus ook dit jaar gaan we naar Groningen, en ook al laat het bierdiner een jaar op zich wachten, we kunnen natuurlijk uitgebreid in de horeca verpozen. Genieten van een goed glas bier, een fijn gesprek, de entourage en attente bediening. Als een soort van plaatsvervangende vaderdag, omdat ik zo ongelooflijk trots op hem ben!

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: