Column: maak van het WK gewoon een ander feestje

14 juni 2018 | Thijs Jacobs

Het WK Voetbal is binnen de horeca taditioneel het domein van de cafés. Jammer dat onze mannen er dit keer niet bij zijn, maar dat is natuurlijk geen reden om het feest aan ons voorbij te laten gaan. En met al die mensen met buitenlandse roots in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om toch nog een feestje te bouwen.

Natuurlijk doet Marokko mee (er wonen bijna 400.000 Marokkanen in Nederland) en kun je daar mooi op inspelen. Belgen zijn er ook wel, maar wist je dat er zo'n 150.000 Polen in Nederland wonen? Polen houden van bier en voetbal, dus met een Poolse vlag voor het raam en Pools bier in de koelkast kun je een mooi feestje bouwen. 
In totaal zijn er bijna vier miljoen Nederlanders (!) met een migratieachtergrond, dus duik even in de demografie van de omgeving van je kroeg en je ziet welke vlag je - tijdelijk - voor het raam kunt hangen. 

Overigens is het aantal Duitsers in Nederland volgens het CBS gedaald, terwijl het aantal immigranten uit nieuwe EU-landen steeg. Het aantal autochtone Nederlanders daalde licht.

Ook kleine landen die aan het WK meedoen hebben een grote schare fanatieke voetbalvolgers. Zij verzamelen zich graag in de grote steden om gezamenlijk voetbal te kijken. Ik kan het zelf weten, aangezien mijn vrouw IJslandse is en we de IJslandse vlag al voor het raam hebben hangen. Voor ons is dit dus 'het WK der WK's', IJsland is er immers voor het eerst bij. Geweldig! Op social media zie ik dan ook her en der oproepen van IJslanders om in 'kroeg X' samen voetbal te gaan kijken. En ja, ze lusten wel een pilsje, dus je hebt er goede klanten aan.

Eigenlijk gaat dit stukje helemaal niet over IJsland of Marokko, maar over kansen. Helemaal geen voetbalevenement organiseren in je café is gewoon een gemiste kans. Ook al is Nederland er een keer niet bij. Als je in bepaalde Facebookgroepen je evenement deelt, dan komen daar vast geïnteresseerde expats of Nederlanders met een migratieachtergrond op af. Kies gewoon eens een andere doelgroep, heb je direct kans dat zij je kroeg leren kennen en later terugkomen. 
Zo, vandaag trappen we af en hier in huis gaan we zaterdag duimen voor onze mannen die Argentinië hopelijk met een nulletje of zes van de mat sturen. Hoop doet leven...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: