Column: licht aan het einde van de tunnel…

18 januari 2021 | Redactie

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen.

De duizelingwekkend vele vragen die starten met: ‘wat als…’, krijgen voorlopig nog geen antwoord. Maar dat is wel het enige waar ik aan kan denken. De wat als-vragen en de eventuele als-antwoorden. Wat als het nog langer duurt dan 9 februari, wat dan? Wat als het pas na maart wordt, wat dan? Wat als ik 9 februari, eind februari, begin maart, eind maart of wanneer dan ook wel voorzichtig open mag?

Wij werken (of werkten, hoe zeggen we dat nu eigenlijk?) met een vast, gemengd en positief team van medewerkers. Ook wel ‘onze familie’ genoemd en in ons geval dus de ‘Milty-Fam’.

De meesten zien we in deze pikdonkere tijd nog wel, want wij zijn - net als iedereen - open voor afhaal. Niet omdat we dat nou als onze nieuwe core-business zien, maar vooral om zo veel mogelijk in contact te blijven. Met onze gasten én met de ‘Milty-Fam’. En al hoeven ze niet allemaal te werken, ze komen zelf ook afhalen of tijdens de afhaalmomenten even een kopje koffie doen.

En als we weer mogen, dan wordt vooral de vraag ‘waarmee gaan we weer open?’

Ons kapitaal is in een diepe put verdwenen; de centen zijn door de put opgeslokt en de ‘Milty-Fam’ zit in de put. Ons personeel, onze mensen, onze ups en downs, onze irritaties en onze vreugdedansjes. Sneuvelt er nog iemand zo vlak voor de eindstreep? Hoe trek ik ze uit de put? Op het moment van opening hebben we geen tijd om touwladders naar beneden te gooien.

Ik vraag me dus de hele tijd af, wat kan ik al doen? Hoe kan ik hierop voorbereiden? Afwachten en alles netjes en in orde maken is nu wel klaar. Het loont de moeite niet om het terras alvast leuk aan te kleden en weer opnieuw af te spuiten. Misschien is de enige manier wel met een nieuw ‘Milty-Fam’ te starten. Een totale frisse wind erdoor laten gaan. Maar dat wil ik niet. Wij hebben, als we open zijn, een goedlopende zaak. Ik wil weer met diezelfde mensen de schouders eronder zetten, want dat ging zo goed. Daar zit de rest van ons kapitaal nog in.

We weten wat er gebeurde tijdens de eerste heropening. De onbeheersbare blijdschap overheerst. Bij iedereen. Bij de gasten, maar ook bij ons. Zoveel extra uren maken, dat kon niemand iets schelen want we waren tenslotte weer open. Ondanks alle regels voelde het toch goed dat we konden doen wat wij het liefste deden. Wat waren we weer blij met het ritme, de verbinding en de gezelligheid! En… Vlak voordat iedereen zich over de kop had gewerkt konden we weer dicht.

Ik voel in alles dat er aan het einde van de tunnel met smart op ons gewacht wordt. Dat geeft hoop en daardoor houden we vol. In de tussentijd gaan we op de tast verder en hoop ik dat er een aantal bochten afgesneden kunnen worden.

Over de auteurs:

Jan Willem en Janneke (zie foto) zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Interview Longread
Een nieuw grand café openen in coronatijd, waarom niet?

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Video Corona
Video: café-eigenaresse zingt gevoelig lockdownlied

Café Ons Dorp in Nuenen doet haar naam eer aan. Sharon Hems zong een nieuwe tekst op de muziek van het befaamde lied 'Ons Dorp'. De caféonderneemster dreigde het contact met haar vaste gasten te verliezen en wilde op deze weg iedereen bereiken en een hart onder de riem steken. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: