Column: gesubsidieerde staatshoreca

14 mei 2018 | Thijs Jacobs

In Utrecht zijn veel horecaondernemers niet blij met de gesubsidieerde horecabedrijvigheid in TivoliVredenburg. Het gesubsidieerde podium zou een cultureel podium moeten zijn in de ogen van de horecaondernemers, maar er worden nu ook hiphop- en housefeesten georganiseerd. Bovendien staat er een terras met honderden zitplekken; het heeft op die manier wel heel veel weg van een commerciële horecazaak. Praktijken die in de DDR niet zouden hebben misstaan.

Ik geef de gedupeerde en klagende horecaondernemers geen ongelijk. Zelf moeten ze aan allerlei strenge regels voldoen. Een terras moet precies binnen de gestelde plek staan, er volgen immens hoge boetes op overtrading van het rookverbod, livemuziek wordt maar zelden toegestaan en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. En dat terwijl er op een steenworp afstand een enorme tent staat die dat allemaal wel mag faciliteren en nog gesubsidieerd wordt ook… Okee, roken mag in de zalen van Tivoli nog net niet, maar verder wordt het poppodium geen strobreed in de weg gelegd. Misschien heeft dat iets te maken met de verliezen die geleden zijn (pijnlijk voor de portemonnee van de gemeente) en in rap tempo weggewerkt moeten worden?

In het geval van Tivoli in Utrecht gaan er nu stemmen op om de commerciële horeca los te koppelen van de stichting Tivoli. Maar waarom is dat niet in eerste instantie al gedaan? De horeca mag in Nederland geen schoenen verkopen, dus waarom zou een poppodium wel mogen concurreren met de reeds bestaande horeca in een stad? Hopelijk is de nu ontstane commotie leermateriaal voor gemeenten in Nederland die ook een nieuw poppodium willen openen. Want dat is op zich fantastisch voor een stad, maar niet als dat ten koste gaat van de leefbaarheid en de ondernemerskansen in de rest van diezelfde stad. In het geval van de stad Utrecht lijkt er nu een meerderheid in de gemeenteraad voor het loskoppelen van de horeca van de stichting te zijn. Dat is een goede eerste stap naar een ‘gelijk speelveld’, dat in dit geval wel zeer wenselijk is.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Functioneren en disfunctioneren: wat kan en moet een werkgever?

Elke werkgever kampt vroeg of laat met een medewerker die het in het functioneren laat afweten. Van een werkgever wordt verwacht een gedegen verbeterplan op te stellen en met de medewerker te doorlopen. Een verbeterplan kent duidelijke doelen, een reële termijn waarbinnen de doelen moeten zijn ...

Interview Longread
Interview: waarom het woord 'gratis' niet werkt in de horeca

“Marketing wil je als horecaondernemer het liefst binnenboord houden.” Monique van Gevelt is daar duidelijk in en ze heeft een punt. Want je kúnt het ook zelf als je de tools kent en beheerst. “Het is het gemakkelijkst om de reguliere social media-kanalen in te zetten”...

Achtergronden KHN
KHN pleit voor noodfonds horecazaken na gedwongen sluiting

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok voor horecabedrijven die op last van de burgemeester gesloten zijn nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid als na politieonderzoek...

Economie Achtergronden
Onderzoek: horeca laat sterke winstontwikkeling zien

De horeca heeft ook in 2017 sterk geprofiteerd van de verbeterde koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8% en werd breed gedragen: het aandeel van horecaondernemers met een stabiele of hogere omzet steeg naar 71%. De winstontwikkeling was met 20% erg sterk (+18% in 2016) en ruim beter dan het mkb-gem...

Regelgeving
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ervaart zelf in de horeca hoe lastig het is om de leeftijd van jongeren in te schatten. De landelijke actie NIXzonderID is vandaag gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (V...

Regelgeving
KHN: overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbo...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: