Column: gesubsidieerde staatshoreca

14 mei 2018 | Thijs Jacobs

In Utrecht zijn veel horecaondernemers niet blij met de gesubsidieerde horecabedrijvigheid in TivoliVredenburg. Het gesubsidieerde podium zou een cultureel podium moeten zijn in de ogen van de horecaondernemers, maar er worden nu ook hiphop- en housefeesten georganiseerd. Bovendien staat er een terras met honderden zitplekken; het heeft op die manier wel heel veel weg van een commerciële horecazaak. Praktijken die in de DDR niet zouden hebben misstaan.

Ik geef de gedupeerde en klagende horecaondernemers geen ongelijk. Zelf moeten ze aan allerlei strenge regels voldoen. Een terras moet precies binnen de gestelde plek staan, er volgen immens hoge boetes op overtrading van het rookverbod, livemuziek wordt maar zelden toegestaan en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. En dat terwijl er op een steenworp afstand een enorme tent staat die dat allemaal wel mag faciliteren en nog gesubsidieerd wordt ook… Okee, roken mag in de zalen van Tivoli nog net niet, maar verder wordt het poppodium geen strobreed in de weg gelegd. Misschien heeft dat iets te maken met de verliezen die geleden zijn (pijnlijk voor de portemonnee van de gemeente) en in rap tempo weggewerkt moeten worden?

In het geval van Tivoli in Utrecht gaan er nu stemmen op om de commerciële horeca los te koppelen van de stichting Tivoli. Maar waarom is dat niet in eerste instantie al gedaan? De horeca mag in Nederland geen schoenen verkopen, dus waarom zou een poppodium wel mogen concurreren met de reeds bestaande horeca in een stad? Hopelijk is de nu ontstane commotie leermateriaal voor gemeenten in Nederland die ook een nieuw poppodium willen openen. Want dat is op zich fantastisch voor een stad, maar niet als dat ten koste gaat van de leefbaarheid en de ondernemerskansen in de rest van diezelfde stad. In het geval van de stad Utrecht lijkt er nu een meerderheid in de gemeenteraad voor het loskoppelen van de horeca van de stichting te zijn. Dat is een goede eerste stap naar een ‘gelijk speelveld’, dat in dit geval wel zeer wenselijk is.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Foodhallen Rotterdam geopend op Kop van Zuid

Vanaf vandaag valt er weer flink wat te nassen in Rotterdam. Vier jaar na de introductie van de Foodhallen Amsterdam opent een tweedeindoor foodmarket in 010. Geen gevalletje copy-paste, maar een ras-Rotterdammer van een foodhal. Foodhallen Rotterdam betrekt samen met het naastgelegen designhotel Ro...

Opening
Sidney Schutte en David Baxter openen Café Cliché

Vandaag opent Café Cliché, de gloednieuwe buurtbrasserie van Amsterdam-Oost. Hier kookt chef David Baxter vijf dagen per week voor de buurt en voor wie in de buurt is. Het initiatief en het menu zijn van Sidney Schutte, die net als Baxter carrière maakte in sterrenrestaurants. ...

Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm...

Vijf tips om wespen op afstand te houden

Het valt nu nog mee, maar de maand augustus herbergt ieder jaar weer een wespenplaag. Eind juli zijn de wespennesten voltooid en gaan de insecten op zoek naar voedsel, voornamelijk op uw terras, in de keuken of achter de bar. Bloedirritant voor gasten, werknemers en uzelf. Wij hebben een aantal tips...

trends Bier
Er wordt bewuster bier gedronken

De Nederlandse consument duikt steeds dieper in de mogelijkheden van een divers bieraanbod. Hoewel pils nog altijd de onbetwiste leider is in het schap, is er een aanhoudende populariteit van speciaalbier en alcoholvrije en -arme bieren. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bierond...

Bier
Moskovieten geven 10 procent salaris uit aan bier

Het biertje blijft over de hele wereld één van de meest populaire alcoholische versnaperingen, maar hoeveel biertjes worden er nu gemiddeld genomen geconsumeerd? Besparingsplatform Kortingscode.nl deed onderzoek naar hoeveel bier er per persoon op maandelijkse basis wordt gedronken en ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: