Column: gesubsidieerde staatshoreca

14 mei 2018 | Thijs Jacobs

In Utrecht zijn veel horecaondernemers niet blij met de gesubsidieerde horecabedrijvigheid in TivoliVredenburg. Het gesubsidieerde podium zou een cultureel podium moeten zijn in de ogen van de horecaondernemers, maar er worden nu ook hiphop- en housefeesten georganiseerd. Bovendien staat er een terras met honderden zitplekken; het heeft op die manier wel heel veel weg van een commerciële horecazaak. Praktijken die in de DDR niet zouden hebben misstaan.

Ik geef de gedupeerde en klagende horecaondernemers geen ongelijk. Zelf moeten ze aan allerlei strenge regels voldoen. Een terras moet precies binnen de gestelde plek staan, er volgen immens hoge boetes op overtrading van het rookverbod, livemuziek wordt maar zelden toegestaan en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. En dat terwijl er op een steenworp afstand een enorme tent staat die dat allemaal wel mag faciliteren en nog gesubsidieerd wordt ook… Okee, roken mag in de zalen van Tivoli nog net niet, maar verder wordt het poppodium geen strobreed in de weg gelegd. Misschien heeft dat iets te maken met de verliezen die geleden zijn (pijnlijk voor de portemonnee van de gemeente) en in rap tempo weggewerkt moeten worden?

In het geval van Tivoli in Utrecht gaan er nu stemmen op om de commerciële horeca los te koppelen van de stichting Tivoli. Maar waarom is dat niet in eerste instantie al gedaan? De horeca mag in Nederland geen schoenen verkopen, dus waarom zou een poppodium wel mogen concurreren met de reeds bestaande horeca in een stad? Hopelijk is de nu ontstane commotie leermateriaal voor gemeenten in Nederland die ook een nieuw poppodium willen openen. Want dat is op zich fantastisch voor een stad, maar niet als dat ten koste gaat van de leefbaarheid en de ondernemerskansen in de rest van diezelfde stad. In het geval van de stad Utrecht lijkt er nu een meerderheid in de gemeenteraad voor het loskoppelen van de horeca van de stichting te zijn. Dat is een goede eerste stap naar een ‘gelijk speelveld’, dat in dit geval wel zeer wenselijk is.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Interview Wim Cox "Ik hou van quick and dirty"

Het was nooit zijn droom om horecaondernemer te worden. Maar na acht jaar atheneum en geen brandende ambitie om een vervolgstudie te volgen, belandde hij als gastheer in het hotel van zijn ouders. Niet wetende dat hij 35 jaar later op een terras in Roermond terug kan kijken op een florerend leven in...

Economie Achtergronden
Horecasector betaalt facturen het snelst

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is in het derde kwartaal van 2018 verslechterd. Facturen worden nu na gemiddeld 40,6 dagen voldaan. Dat is 0,7 dagen langzamer dan in het eerste half jaar van 2018. Dit blijkt uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist G...

Awards Bier
Dit is het lekkerste bockbier van Nederland

Bij Brouwerij Maximus in De Meern werd dit jaar door 132 proevers geproefd om te bepalen welk bockbier het lekkerste van Nederland is in 2018. Er werden 60 bockbieren geproefd, waarvan 32 in de categorie standaard tot en met 7 procent en 28 in de categorie zwaar boven de 7 procent. De prijzen bi...

De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

Bier Longread
Achtergrond: de kracht van de wisseltap

Voor veel gasten gaat er niets boven een vers getapt biertje. Hoewel pils nog altijd favoriet is, zijn seizoensbieren niet meer weg te denken. Maar waarom zou je daarin altijd het aanbod van de brouwerij volgen? Ook lokaal zijn er leuke biertjes te krijgen, waarmee je een onderscheidend aanbod neer ...

Awards Achtergronden
Directeur Horeca Stichting Nederland in de race voor succesvolste vrouwelijke ondernemer

Gabriëlla Café, directeur van Horeca Stichting Nederland (HSN), is doorgedrongen tot de finale van de Aithra-Award* 2018. Deze Award wordt toegekend aan een vrouwelijk rolmodel dat bekend staat voor succesvol ondernemerschap. Als oprichter van het grootste horeca opleidingsinstituut van...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: