Column Fiona de Lange: Belgisch bier floreert en dat blijft zo!

31 juli 2017 | Fiona de Lange

Het afgelopen jaar blijft de discussie maar aanwakkeren dat Belgisch bier passé is en dat ze door de wereld voorbij zijn gestreefd. Voor mij onbegrijpelijk. Al eeuwen staan ze bekend om de bieren die ze brouwen én heel goed brouwen. De blonde bieren zijn met een grote glimlach door Nederlandse, kleine brouwerijen als basis gebruikt voor nieuwe, innovatieve creaties. Voordat de Nederlandse craft bier revolutie goed en wel begon, kreeg ik bij iedere nieuwe, kleine brouwerij een blond bier of een dubbel aangereikt. Dit is precies waar veel Belgische familiebrouwerijen om bekend staan! 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Belgen innoveren wel maar communiceren later
Nederlanders en Amerikanen blazen hoog van de toren bij de lancering van een nieuw bier. Belgen zijn voorzichtiger: ze kijken hoe iets nieuws ontvangen wordt en communiceren de trend pas als het bier na een paar jaar de harten van de bierliefhebber heeft veroverd. 

Op Belgische beurzen en bierfestivals krijg ik naast het traditionele assortiment ook stuk voor stuk bieren die passen in nieuwe trends. IPA’s die niet altijd zo genoemd worden op de fles (Delirium Argentum) of vatgerijpte bieren, zoals de Bush Prestige van Dubuisson of de Gouden Carolus Indulgence met een whisky infusion. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onherkenbaar
Schoenmaker, blijf bij je leest, luidt het aloude spreekwoord. En dat is wat Belgische brouwerijen doen en moeten doen, in plaats van hun DNA, hun roots en al hun bieren waar ze om bekend zijn overboord gooien. De Koninck werkt terecht aan een nieuwe identiteit om het merk een toekomst te geven. Maar in het nieuwe bier ‘Lost in spicy’ is volgens een fervent De Koninck drinker het amberbiermerk niet meer te herkennen. En daarmee is de cirkel wat mij betreft dus rond. 

Variatie en kwaliteit
Nederlandse brouwerijen zijn heel goed bezig om ons gebrek aan tradities te compenseren met innovaties. Maar nu is het de taak aan de brouwers om de nieuwe creaties ook in iets grotere hoeveelheden met een goede, stabiele kwaliteit aan te bieden. Dat dit een uitdaging is, blijkt uit de vele reacties die ik de laatste maanden krijg van kleine tot grote en zeer gespecialiseerde biercafés. De wisselende en soms slechte kwaliteit is voor cafés reden om het assortiment van kleine brouwerijen te beperken en daarnaast een gedegen Belgisch bierassortiment aan te bieden met mooie ijzersterke klassiekers. Laten we stoppen met een wedstrijd Nederland-België en genieten van een gevarieerd bierlandschap met goede, stabiele en kwalitatieve bieren!
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: