Column: einde rookruimte

19 april 2018 | Thijs Jacobs

Cafés bevinden zich in zwaar weer en staatssecretaris Blokhuis, de man die als wethouder in de gemeente Apeldoorn eerder al een persoonlijke vete uitvocht met de leveranciers van gokkasten, wakkert de storm aan. Natuurlijk, het is een rechter die bepaalde dat rookruimten in de horeca binnenkort verleden tijd zijn, maar deze staatssecretaris is er waarschijnlijk maar wat blij mee. Hij deed onlangs mee aan #40dagengeendruppel, een uitdaging om veertig dagen geen alcohol te nuttigen, en op zijn twitteraccount staan best veel posts over de gevaren van roken. Gezondheid boven plezier, dat lijkt zijn credo. Een keuze, prima, maar om dat aan iedereen op te dringen gaat wat ver. Zeker vanuit deze zo plots verworven positie. 

Ter info: de man die op dit moment staatssecretaris is, heeft tot zijn installatie geen enkele landelijke politieke ervaring opgedaan. De beste man was wethouder in Apeldoorn. Niet eens zo succesvol, want in 2012 diende hij zijn ontslag in naar aanleiding van een rapport, waaruit bleek dat er een miljoenenverlies was geleden door fouten bij de aankoop van bouwgrond. En nu staat deze man weer aan de basis van een miljoenenverlies. Ditmaal een verlies dat opgevangen wordt door caféondernemers. 

Blokhuis is gereformeerd. Niet mijn 'cup of tea', maar dat terzijde. Wellicht schuilt in deze persoonlijke achtergrond wel zijn verbeten houding ten opzichte van alles dat in zijn ogen, en in de ogen van de gereformeerde gemeenschap, verderfelijk is. Als we niet uitkijken, dan mogen cafés van hem straks ook geen alcohol meer schenken of moderne muziek draaien. In de Bijbel, het lijfboek van de Christenen, komt het woord 'wijn' echter niet minder dan 200 keer voor. En dat terwijl alcohol niet bepaald goed is voor lichaam en geest. Wel ontspannend en gezellig trouwens, maar dat lijkt me niet iets voor deze staatssecretaris. En als de Bijbel het over roken had gehad? Who knows... Roken bestond nog niet toen het boekwerk werd geschreven. 

Dus, wat nu? De rookruimtes gaan onherroepelijk dicht. Dat staat al bijna vast. Al die investeringen van caféondernemers gaan in rook op (daar zal ook wel iemand van Clean Air Nederland tegen gaan prostesteren; er is immers sprake van rook) en van compensatie is geen sprake. En dat terwijl Shell en verschillende banken keer op keer door het kabinet de hand boven het hoofd gehouden wordt in tijden van tegenslag. In het geval van schone lucht en gezondheid voor mens en milieu zou je denken dat Shell juist eens stevig aangepakt zou moeten worden. Blijkbaar geldt het recht van de sterktste, de grootste. Volgens mij mag de staatssecretaris het verhaal van Goliath nog eens goed bestuderen, want samen staan we misschien wel sterker dan we denken tegen die reuzen uit Den Haag. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: