Column: einde rookruimte

19 april 2018 | Thijs Jacobs

Cafés bevinden zich in zwaar weer en staatssecretaris Blokhuis, de man die als wethouder in de gemeente Apeldoorn eerder al een persoonlijke vete uitvocht met de leveranciers van gokkasten, wakkert de storm aan. Natuurlijk, het is een rechter die bepaalde dat rookruimten in de horeca binnenkort verleden tijd zijn, maar deze staatssecretaris is er waarschijnlijk maar wat blij mee. Hij deed onlangs mee aan #40dagengeendruppel, een uitdaging om veertig dagen geen alcohol te nuttigen, en op zijn twitteraccount staan best veel posts over de gevaren van roken. Gezondheid boven plezier, dat lijkt zijn credo. Een keuze, prima, maar om dat aan iedereen op te dringen gaat wat ver. Zeker vanuit deze zo plots verworven positie. 

Ter info: de man die op dit moment staatssecretaris is, heeft tot zijn installatie geen enkele landelijke politieke ervaring opgedaan. De beste man was wethouder in Apeldoorn. Niet eens zo succesvol, want in 2012 diende hij zijn ontslag in naar aanleiding van een rapport, waaruit bleek dat er een miljoenenverlies was geleden door fouten bij de aankoop van bouwgrond. En nu staat deze man weer aan de basis van een miljoenenverlies. Ditmaal een verlies dat opgevangen wordt door caféondernemers. 

Blokhuis is gereformeerd. Niet mijn 'cup of tea', maar dat terzijde. Wellicht schuilt in deze persoonlijke achtergrond wel zijn verbeten houding ten opzichte van alles dat in zijn ogen, en in de ogen van de gereformeerde gemeenschap, verderfelijk is. Als we niet uitkijken, dan mogen cafés van hem straks ook geen alcohol meer schenken of moderne muziek draaien. In de Bijbel, het lijfboek van de Christenen, komt het woord 'wijn' echter niet minder dan 200 keer voor. En dat terwijl alcohol niet bepaald goed is voor lichaam en geest. Wel ontspannend en gezellig trouwens, maar dat lijkt me niet iets voor deze staatssecretaris. En als de Bijbel het over roken had gehad? Who knows... Roken bestond nog niet toen het boekwerk werd geschreven. 

Dus, wat nu? De rookruimtes gaan onherroepelijk dicht. Dat staat al bijna vast. Al die investeringen van caféondernemers gaan in rook op (daar zal ook wel iemand van Clean Air Nederland tegen gaan prostesteren; er is immers sprake van rook) en van compensatie is geen sprake. En dat terwijl Shell en verschillende banken keer op keer door het kabinet de hand boven het hoofd gehouden wordt in tijden van tegenslag. In het geval van schone lucht en gezondheid voor mens en milieu zou je denken dat Shell juist eens stevig aangepakt zou moeten worden. Blijkbaar geldt het recht van de sterktste, de grootste. Volgens mij mag de staatssecretaris het verhaal van Goliath nog eens goed bestuderen, want samen staan we misschien wel sterker dan we denken tegen die reuzen uit Den Haag. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Bier Achtergronden
Affligem introduceert Patersvat in Nederlandse horecazaken

Affligem introduceert Affligem Patersvat in Nederland. Voor het eerst zal er een gelimiteerde editie beschikbaar zijn tot het einde van het jaar, exclusief voor ongeveer 1000 horecazaken in Nederland. Het eerste glas zal 14 september worden getapt in de Foodhallen in Amsterdam. Smaak ‘Af...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: