Column: Doe mij maar een sigaret!

12 februari 2015
Column: Doe mij maar een sigaret!

Wat is er nou erger? Een sigaret of een smartphone? Voor de sfeer in de kroeg is al dat gestaar op die ellendige schermpjes dramatisch. Een sigaret
biedt ook afleiding, maar gaat vanzelf een keer uit en de gebruiker van de sigaret kan tijdens het roken tenminste nog met anderen communiceren.

*Catatonisch*
Nee, dan de smartphone… Zie je dat tafeltje daar in de hoek? Daar zitten zes, zeven jonge meiden; ze hebben blijkbaar met elkaar afgesproken. Maar wacht… Het lijkt alsof ze elkaar niet kennen, of zouden ze doofstom zijn? Ze lijken wel catatonisch. Eens wat dichterbij kijken dan maar. Ah, ik zie het al: ze zijn geestelijk niet aanwezig, want ieder is voor zichzelf ‘bezig’ op de smartphone. Wat ze doen? Ze posten op social media ‘hoe gezellig het is’ in deze kroeg en via Whatsapp lezen ze ‘in real time’ de berichten van elkaar. Handig zeg; nu hoef je tenminste niet meer te praten. Kijk maar eens goed: dat meisje daar (met het zwarte haar) lacht om de opmerking die dat meisje met de rode broek zojuist maakte via Whatsapp. Ze leven dus nog. Gezelligheid ziet er in mijn beleving toch anders uit. Ach gut, wat schattig: dat meisje links neemt een foto van haar cola. De lieverd. Straks eens even checken of mijn zaak getagd is; dat zal me wel weer extra aandacht opleveren. Alhoewel ik mij afvraag of ik dit soort mensen graag in mijn café heb. Als ik van lijken had gehouden, was ik wel begrafenisondernemer geworden, maar dat terzijde.

*Klap op hun harses*
Er zijn al horecazaken waar wifi niet meer beschikbaar is, omdat café-eigenaren het zat zijn dat er totaal geen interactie meer is tussen de gasten, laat staan tussen uitbater en gast. En wanneer de horecaondernemer de knop uitzet en internet blokkeert, valt iedereen daar weer massaal overheen. Omdat de ondernemer dat ‘alleen maar doet omdat de mensen die zitten te werken op internet, te weinig besteden’. Ja, natuurlijk besteden ze te weinig. Als ik ze een klap op hun harses zou geven met een honkbalknuppel, zouden ze het nog niet merken, zo afgestompt zijn ze. Wanneer de internetverbinding er echter uit ligt, dan komen ze weer tot leven. Iets te drinken bestellen is teveel gevraagd, want de laptop, tablet of smartphone biedt al voldoende afleiding. Het is tijd voor heropvoeding. De horeca is er voor interactie, niet voor isolatie. Dat ligt niet alleen aan de gast, maar ook aan de ondernemer. Praat met je gasten (mensen die willen werken, willen namelijk niet met je praten, dus zo jaag je ze vriendelijk de tent uit) en zet de public wifi uit. Je zult zien dat het een stuk gezelliger wordt.

"~Auteur: Thijs Jacobs~":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws