Column: daarom neem ik mijn kinderen niet mee naar zo'n café

24 maart 2019 | Thijs Jacobs

In de maartuitgave van De CaféKrant schreef ik in mijn voorwoord over kinderen in het café. Ik bezocht café De Twee Spieghels in Leiden, waar kinderen pas welkom zijn als ze zelfstandig op een barkruk kunnen klimmen. Dat is niet ingegeven door kinderhaat of iets dergelijks, maar vooral een praktische maatregel. De kroeg is smal, dus een kinderwagen zou de doorgang blokkeren en er zijn geen faciliteiten om je baby te verschonen. Ook als ouder moet je je realiseren dat dit niet in iedere horecazaak mogelijk is. Vanwege de ruimte bijvoorbeeld, maar ook vanwege het karakter van de zaak.

Zelf heb ik twee kinderen. Als ouder let ik op het karakter van het café, wanneer ik overweeg binnen te stappen met de kids. Soms weet je gewoon dat een kroeg niet geschikt is voor kinderen, daar moet je eerlijk in zijn. Het mag toch niet zo zijn dat andere gasten veel hinder ervaren van je kinderen of dat je zelf niet op je gemak bent omdat je simpelweg in een verkeerde omgeving zit? Het is niet relaxed, niet voor jou, en niet voor de andere gasten. Eigen schuld, dikke bult, denk ik dan.

In de meeste gevallen is in een oogopslag echt wel duidelijk of de zaak geschikt is voor kinderen of niet. Sterker nog, er zijn steeds meer horecagelegenheden die ouders met kinderen met open armen ontvangen en daarvoor de nodige faciliteiten hebben aangelegd. Als je dan willens en wetens een jazz- en wijncafé (want dat is De Twee Spieghels) binnenwandelt met de kinderwagen en je krijsende kind, dan roep je als ouder het onheil over jezelf af. Als de kroegbaas je dan ‘weigert’, is dat niets om boos over te worden. Het is gewoon realistisch en gastvrij tegenover de overige gasten. Zij komen immers voor een goed glas wijn, een biertje en een live jazzconcert. Niet bepaald zaken waar je een zuigeling een plezier mee doet…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Brouwerijen
Bedrijfsresultaat Swinkels stijgt met bijna een kwart

Royal Swinkels Family Brewers heeft voor het vierde jaar op rij een recordomzet geboekt, waarbij wederom werd geïnvesteerd in overnames en strategische samenwerkingen. De netto-omzet kwam uit op 713,1 miljoen euro, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2017. De 26 merken van het bedrijf...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Bier
Alcoholvrij bier steeds populairder

Sinds 2010 is de consumptie van alcoholvrij bier vervijfvoudigd. In 2018 steeg de verkoop met meer dan 30 procent, dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ook de consumptie van speciaalbier is met maar liefst tien procent gestegen, zo lezen we op dutchcowboys.nl. Als gevol...

Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

KHN
KHN maakt zich zorgen over horeca groei Groningen

Volgens de Groningse afdeling van KHN wordt leegstand in Groningen te veel opgevuld met horecazaken, zo lezen we op rtvnoord.nl. "Er moet wat gebeuren, als we zo doorgaan dan hebben we over drie jaar echt een probleem." aldus Irene van der Velde, afdelingsvoorzitter van de stad Groningen, ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: