Column: daarom neem ik mijn kinderen niet mee naar zo'n café

24 maart 2019 | Thijs Jacobs

In de maartuitgave van De CaféKrant schreef ik in mijn voorwoord over kinderen in het café. Ik bezocht café De Twee Spieghels in Leiden, waar kinderen pas welkom zijn als ze zelfstandig op een barkruk kunnen klimmen. Dat is niet ingegeven door kinderhaat of iets dergelijks, maar vooral een praktische maatregel. De kroeg is smal, dus een kinderwagen zou de doorgang blokkeren en er zijn geen faciliteiten om je baby te verschonen. Ook als ouder moet je je realiseren dat dit niet in iedere horecazaak mogelijk is. Vanwege de ruimte bijvoorbeeld, maar ook vanwege het karakter van de zaak.

Zelf heb ik twee kinderen. Als ouder let ik op het karakter van het café, wanneer ik overweeg binnen te stappen met de kids. Soms weet je gewoon dat een kroeg niet geschikt is voor kinderen, daar moet je eerlijk in zijn. Het mag toch niet zo zijn dat andere gasten veel hinder ervaren van je kinderen of dat je zelf niet op je gemak bent omdat je simpelweg in een verkeerde omgeving zit? Het is niet relaxed, niet voor jou, en niet voor de andere gasten. Eigen schuld, dikke bult, denk ik dan.

In de meeste gevallen is in een oogopslag echt wel duidelijk of de zaak geschikt is voor kinderen of niet. Sterker nog, er zijn steeds meer horecagelegenheden die ouders met kinderen met open armen ontvangen en daarvoor de nodige faciliteiten hebben aangelegd. Als je dan willens en wetens een jazz- en wijncafé (want dat is De Twee Spieghels) binnenwandelt met de kinderwagen en je krijsende kind, dan roep je als ouder het onheil over jezelf af. Als de kroegbaas je dan ‘weigert’, is dat niets om boos over te worden. Het is gewoon realistisch en gastvrij tegenover de overige gasten. Zij komen immers voor een goed glas wijn, een biertje en een live jazzconcert. Niet bepaald zaken waar je een zuigeling een plezier mee doet…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: