Cocktail showcase: Dutch Courage schenkt licht in je glas

Auteur: Silke Onink
Drinks 13 juli 2023
Cocktail showcase: Dutch Courage schenkt licht in je glas

De redactie van De CaféKrant schrijft over veel onderwerpen, waaronder brouwerijen, starten in de horeca en diverse awards, maar ook cocktails. In deze rubriek lichten wij iedere twee weken tot december een cocktail uit. We bijten het spits af met drie cocktails van cocktailbar Dutch Courage Amsterdam. Deze week: Lux.

Lux, vernoemd naar de dochter van Timo Janse (mede-eigenaar van Dutch Courage), is een cocktail die in Timo zijn ogen centraal staat voor de geboorte van zijn dochter. Daarnaast is Lux, de dochter van Timo, vernoemd naar het element licht. Daardoor is ook de cocktail op zijn beurt hiernaar vernoemd.

Het alcoholische drankje bestaat uit verschillende herinneringen aan de zwangerschap en interesses van het gezin. Zo bevat het 45 milliliter Hansje in de Kelder van Wynand Fockink. Dit is dé traditionele likeur om zwangerschap te vieren. De benaming betekent letterlijk ‘Baby in de buik’. In Amsterdamse families maakte men een zwangerschap bekend door het serveren van de likeur in een zilveren bokaal. De Wynand Fockink Hansje in de Kelder likeur is een fruitige likeur van abrikoos, citrus, bergamot en kaneel.

Naast de likeur die staat voor de zwangerschap bevat cocktail Lux 20 ml De Kuyper Vieux, het favoriete alcoholische drankje van Timo zelf. Ook 20 ml verse citroensap en 15 ml Van Wees Verveine Liquer brengen de cocktail tot een geheel.

Het laatste, vloeibare element is een scheutje Chartreuse Elixer. Ook achter de elixer zit een element van de zwangerschap; toen Timo en partner in verwachting waren van Lux hebben zij alle Chartreuse distilleerderijen en musea bezocht. Waaronder ‘Inner sanctum’ van de Chartreuse monniken.  

Glas en garnering

De cocktail wordt geschonken in een longdrinkglas met crushed ice. Dan komt de garnering te pas: een schijf citroen, een takje munt en een RevolutionCherry op een stokje. Dit is een speciale cocktailkers op basis van kersen uit de Betuwe. “De kers, van oorsprong eerlijke, trouwe - en misschien wel de oorspronkelijke metgezel van de cocktail, heeft de afgelopen zes decennia een afschuwelijke behandeling gekregen”, zo schrijft RevolutionCherry op hun website.

De meeste cocktailkersen bestaan voor negentig procent uit suiker of zijn niet van kersen gemaakt. Drie vrienden, waaronder Timo, ergerden zich hieraan en gingen opzoek naar een echte cocktailkers. Tijdens de zoektocht bleek dat er in de Betuwe veel kersen groeien die niet worden gebruikt voor cocktails. De mannen creëerden RevolutionCherry, een cocktailkers met slechts elf procent suiker, op basis van gedestilleerde kersen met verse bieten voor de kleur en alleen van Regina kersen uit de Betuwe.

Dutch Courage

Dutch Courage is een cocktailbar aan de Amsterdamse Zeedijk 12. Eigenaren Tess Posthumus en Timo Janse zetten met de bar jenever en oudhollandse likeuren in de schijnwerpers. Zo combineren ze ruim 150 jenevers met een drankenkaart gevuld met cocktails. Ook heeft Dutch Courage de eerste kopstootjes-automaat in de wereld.

Een ‘kopstootje’ is een glaasje jenever in combinatie met een biertje. De kopstootjes-automaat is gekoeld en bied drie soorten jenever met een glas bier. Tess en Timo kozen hun favoriete combinaties en plaatsten deze, gecombineerd met het bijpassende flesje bier achter de luikjes van de muur. Tess Posthumus vertelt op de website van Dutch Courage: “Het is gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor Nederlanders en een bijzondere ervaring voor de toerist.”

Fotografie aangeleverd door: Dutch Courage

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws