Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

14 september 2020 | Thijs Jacobs

In coronatijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren en combineert 150 verschillende jenevers met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails. Primeur: in de Amsterdamse bar vind je ook de eerste kopstootjes-automatiek ter wereld. Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. 

Op 1 april ontvingen Tess Posthumus en Timo Janse de sleutels van hun nieuwe zaak in hartje Amsterdam. In een periode waar alle horeca gesloten was vanwege corona, was er helaas niet direct reden tot een vreugdedansje. Wat wel? “Je hebt een paar nachtmerries en zweetaanvallen, krijgt tips van je hele omgeving, en besluit er vervolgens volle bak voor te gaan”, aldus Timo Janse. En zo was de naam van de tweede cocktailbar van Posthumus en Janse ineens nog toepasselijker dan aanvankelijk bedacht.

De term Dutch Courage en jenever gaan namelijk hand in hand. Waar de Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij vochten, dronken de Engelsen zich, tijdens de strijd, geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

JENEVER EN COCKTAILS

En het bleef niet bij de Engelsen alleen. Al honderden jaren speelt Nederlands gedistilleerd een grote rol op het wereldtoneel. Tess Posthumus: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. 25% van alle klassieke cocktails zijn op basis van jenever. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.”

ODE AAN JENEVER EN NEDERLANDSE GEZELLIGHEID

Cocktail bar Dutch Courage combineert 150 verschillende jenevers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails en is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren. Ook buitenlands gedistilleerd, met verhalen die terugleiden naar Nederland, zijn verkrijgbaar. Timo Janse: “We willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. We doen dus ook niet aan reserveringen. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een jenever tasting flight of een kwalitatief kopstootje met lokale bieren.”

EERSTE KOPSTOOTJES-AUTOMATIEK TER WERELD 

Dat kopstootje, een glaasje jenever in combinatie met een biertje, is vanzelfsprekend aan de bar te bestellen bij de door Posthumus en Janse opgeleide bartenders. Daarnaast heeft Posthumus in Dutch Courage eindelijk een idee kunnen verwezenlijken waar ze al langer mee rondliep. Op Zeedijk 12 vind je de eerste gekoelde kopstootjes-automatiek ter wereld. Posthumus en Janse selecteerden hun drie favoriete combinaties en zo trek je de miniatuur kruikjes met jonge, oude of 100% moutwijn jenever én een koud flesje bier uit de muur. Dit past binnen de ideeën van Posthumus en Janse om cocktails en jenever toegankelijker te maken voor een breder publiek. Posthumus: “Het is natuurlijk gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor de Nederlander en een speciale ervaring voor de toerist. En ook nog eens lekker corona-proof!”.

De ontwikkelingen rondom de nieuwe bar zijn te volgen via Instagram @dutchcouragecocktails en Facebook /dutchcouragecocktails. Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Nice 'n Easy
Ook een sterrenchef gebruikt soms 'convenience'

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiende horecazaak is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van ee...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: