Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

14 september 2020 | Thijs Jacobs
Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

In coronatijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren en combineert 150 verschillende jenevers met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails. Primeur: in de Amsterdamse bar vind je ook de eerste kopstootjes-automatiek ter wereld. Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. 

Op 1 april ontvingen Tess Posthumus en Timo Janse de sleutels van hun nieuwe zaak in hartje Amsterdam. In een periode waar alle horeca gesloten was vanwege corona, was er helaas niet direct reden tot een vreugdedansje. Wat wel? “Je hebt een paar nachtmerries en zweetaanvallen, krijgt tips van je hele omgeving, en besluit er vervolgens volle bak voor te gaan”, aldus Timo Janse. En zo was de naam van de tweede cocktailbar van Posthumus en Janse ineens nog toepasselijker dan aanvankelijk bedacht.

De term Dutch Courage en jenever gaan namelijk hand in hand. Waar de Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij vochten, dronken de Engelsen zich, tijdens de strijd, geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

JENEVER EN COCKTAILS

En het bleef niet bij de Engelsen alleen. Al honderden jaren speelt Nederlands gedistilleerd een grote rol op het wereldtoneel. Tess Posthumus: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. 25% van alle klassieke cocktails zijn op basis van jenever. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.”

ODE AAN JENEVER EN NEDERLANDSE GEZELLIGHEID

Cocktail bar Dutch Courage combineert 150 verschillende jenevers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails en is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren. Ook buitenlands gedistilleerd, met verhalen die terugleiden naar Nederland, zijn verkrijgbaar. Timo Janse: “We willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. We doen dus ook niet aan reserveringen. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een jenever tasting flight of een kwalitatief kopstootje met lokale bieren.”

EERSTE KOPSTOOTJES-AUTOMATIEK TER WERELD 

Dat kopstootje, een glaasje jenever in combinatie met een biertje, is vanzelfsprekend aan de bar te bestellen bij de door Posthumus en Janse opgeleide bartenders. Daarnaast heeft Posthumus in Dutch Courage eindelijk een idee kunnen verwezenlijken waar ze al langer mee rondliep. Op Zeedijk 12 vind je de eerste gekoelde kopstootjes-automatiek ter wereld. Posthumus en Janse selecteerden hun drie favoriete combinaties en zo trek je de miniatuur kruikjes met jonge, oude of 100% moutwijn jenever én een koud flesje bier uit de muur. Dit past binnen de ideeën van Posthumus en Janse om cocktails en jenever toegankelijker te maken voor een breder publiek. Posthumus: “Het is natuurlijk gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor de Nederlander en een speciale ervaring voor de toerist. En ook nog eens lekker corona-proof!”.

De ontwikkelingen rondom de nieuwe bar zijn te volgen via Instagram @dutchcouragecocktails en Facebook /dutchcouragecocktails. Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: