Cocktail showcase: Dutch Courage schenkt een duifje nabij de Dam

Auteur: silke onink
Drinks 27 juli 2023
Cocktail showcase: Dutch Courage schenkt een duifje nabij de Dam

De redactie van De CaféKrant schrijft over veel onderwerpen, waaronder brouwerijen, starten in de horeca en diverse awards, maar ook cocktails. In deze rubriek lichten wij iedere twee weken tot december een cocktail uit. We bijten het spits af met drie cocktails van cocktailbar Dutch Courage Amsterdam. Deze week: Duiven op de Dam.

De cocktail Duiven op de Dam heeft net als de Lux een betekenis met diepgang. Deze cocktail gaat niet over een ander kind van Timo Janse, maar is gebaseerd op de Paloma. Paloma is een cocktail met onder andere tequila, limoen en grapefruit soda die populair is in Mexico. De Paloma is sinds 1950 geëvolueerd in verschillende variaties waaronder de Duiven op de Dam van Dutch Courage.

Timo beschrijft de Paloma als een gouden combinatie: “De paloma is tegenwoordig een van de meest populaire cocktails van het land. Terecht, want de frisse combinatie tussen grapefruit en tequila is een decennia oude, gouden combinatie! Paloma is Spaans en betekent duif, laten wij nou ook onze eigen, Hollandse duiven hebben!” Daarnaast is ‘Duiven op de Dam’ een ouderwetse hit en duiven op de Dam zijn ook nog eens te vinden om de hoek van Dutch Courage.

Duiven op de Dam wordt gemaakt op basis van een Paloma, maar de tequila vervangt Timo door een Hollandse Botanical vodka, die de helft van de alcohol en calorieën heeft. Daarnaast wordt er voor dé echte Duiven op de Dam-cocktail Ketel One Botanical Peach & Orange Blossom toegevoegd aan de vodka. Om het helemaal af te maken maakt Dutch Courage gebruik van verse citroen, Muyu jasmijn liquer en een scheutje Bittered Sling Plum & Rootbeer.

Glas en garnering

De cocktail wordt direct opgebouwd in het longdrink glas en vervolgens aangevuld met London Essence Pink Grapefruit Soda. Dutch Courage maakt het feestje af met een grapfruit en zout randje. Et voilà: “Wees ook een duifje nabij de Dam”

Dutch Courage

Dutch Courage is een cocktailbar aan de Amsterdamse Zeedijk 12. Eigenaren Tess Posthumus en Timo Janse zetten met de bar jenever en oudhollandse likeuren in de schijnwerpers. Zo combineren ze ruim 150 jenevers met een drankenkaart gevuld met cocktails. Ook heeft Dutch Courage de eerste kopstootjes-automaat in de wereld.

Een ‘kopstootje’ is een glaasje jenever in combinatie met een biertje. De kopstootjes-automaat is gekoeld en bied drie soorten jenever met een glas bier. Tess en Timo kozen hun favoriete combinaties en plaatsten deze, gecombineerd met het bijpassende flesje bier achter de luikjes van de muur. Tess Posthumus vertelt op de website van Dutch Courage: “Het is gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor Nederlanders en een bijzondere ervaring voor de toerist.”

Fotografie aangeleverd door: Dutch Courage

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws