Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond

16 maart 2009 |
Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond<

Ondernemers met nieuwe plannen in de horeca krijgen in het huidige economische klimaat gewoon een financiering rond. Zolang de plannen maar goed zijn voorbereid en er een reëel beeld van de haalbaarheid is. Dit blijkt uit onderzoek onder de belangrijkste banken voor de horeca in Nederland, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiderdorp.

Het adviesbureau interviewde 103 accountmanagers, regiomanagers, directeuren en branchespecialisten bij verschillende banken om te achterhalen of het moeilijker is een financiering te krijgen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Van de geïnterviewde personen geeft 71 procent aan dat er géén strengere eisen gehanteerd worden dan voorheen. Door 96 procent van de personen wordt aangegeven dat de eisen altijd al kritisch waren voor de horeca. Daarbij beaamt 79 procent van de ondervraagden dat de, toch al strenge eisen, nu nog kritischer nageleefd worden. Dit levert kleine, merkbare verschillen op in de beoordelingen van financieringen. Per saldo zullen financieringen minder makkelijk dan voorheen verleend worden.

Dat de uitgangspositie voor horeca minder geworden is, onderschrijft 96 procent van de geïnterviewden. De prognoses voor nieuwe bedrijven worden negatief beïnvloed door de economische neerval, zodat per saldo het aantal financieringen terugloopt. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het absoluut aantal aanvragen afneemt, dit was bij 46 procent van de ondervraagden het geval.

We merken dat bij de haalbaarheidsonderzoeken voor horecaplannen de banken nog steeds gewillig financieren indien de plannen bedrijfseconomisch, en dus financieel haalbaar zijn, aldus Lennert Rietveld, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners. "Bij omzetbepalingen moeten we echter rekening houden met de verslechterde economische situatie, waardoor plannen nu minder snel haalbaar zijn."

De horecasector kende in het vierde kwartaal van 2008 omzetvolumedaling van 6,5 procent en een omzetdaling van 3 procent ten opzichte van 2007, de cafésector zelfs 6 procent. Voor een nieuw bedrijf kan het verwachte omzetniveau afhankelijk van de situatie dan 10-20 procent lager uitkomen dan 6 maanden geleden. Hierdoor is een kritische blik op de investering of bijvoorbeeld meer inbreng van eigen vermogen noodzakelijk.

Eind februari kwam in het nieuws dat het Rijk 27 miljoen euro beschikbaar stelt voor beginnende ondernemers met een goed bedrijfsplan in de vorm van garantiestellingen en kredieten tot 35.000 euro wanneer de bank niet kan financieren.

Het onderzoek zal in september 2009 opnieuw worden uitgevoerd om de ontwikkelingen te monitoren.

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS.%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/banken-kritischer-maar-financieringen-komen-wel-gewoon-rond/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Week van het Nederlandse Bier van start met bierproeffestival

6500 bezoekers hebben afgelopen weekend de achtste editie van het Nederlands Bierproeffestival bezocht, dat van 16 tot en met 18 mei plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag. Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks hét startsein van de Week van het Nederlandse Bier en stond dit jaar nog ...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Achtergronden Sluiting
Bekend muziekcafé in Zwolle verkocht vanwege klagende buurman

Café The Livingroom is in Zwolle een begrip onder liefhebbers van livemuziek. Het tijdperk van dit mooie café is echter abrupt tot een einde gekomen, aangezien een buurman keer op keer klaagde over het geluidsniveau en de eigenaren daardoor hebben moeten besluiten om de muziekactivitei...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bier Brouwerijen
Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbi...

Columns Starten in de horeca
De ideale locatie voor jouw nieuwe horecazaak

Waar sta je over 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar met jouw horecabedrijf? En wat heb jij voor ogen met jouw toekomst? Iedereen droomt, wenst of verlangt wel naar iets. Ook op zakelijk gebied. Ambities die je graag werkelijkheid ziet worden. Het bepalen van de toekomst en koers daarnaartoe gaat de ene on...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: