850.000 toeristen in Nederland tijdens Pasen

24 maart 2016
850.000 toeristen in Nederland tijdens Pasen

NBTC Holland Marketing verwacht dat er dit jaar zo’n 850.000 buitenlandse toeristen een of meerdere paasdagen in Nederland doorbrengen. Dit
is gelijk aan vorig jaar. Daarnaast gaan er zo’n 400.000 Nederlanders op vakantie met Pasen. Dit zijn er zo’n 50.000 meer dan vorig jaar. Dit jaar valt Pasen relatief vroeg in het jaar, op 27 en 28 maart. Pasen wordt gezien als de start van het toeristisch seizoen en de geluiden uit de sector zijn redelijk positief.

*Meeste internationale bezoekers uit Duitsland*
Van de 850.000 buitenlandse toeristen komt naar schatting meer dan helft uit Duitsland en een kwart uit België. Daarnaast komt ongeveer 10% uit andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers voor de buitenlandse bezoekers zijn traditiegetrouw de grote steden, de Bollenstreek en de kust.

*Paasvakantie in eigen land*
Iets meer dan de helft (60%) van de paasvakanties wordt in eigen land doorgebracht. Voor dit jaar zijn dat er naar verwachting zo’n 250.000. De belangrijkste accommodatie voor de binnenlandse vakantie tijdens Pasen is de bungalow. Opvallend is dat er, net als vorig jaar, vroeger is geboekt. Daarnaast ondernemen Nederlanders naar verwachting zo’n 25 miljoen uitstapjes. Daarbij is sprake van een grote diversiteit: een eindje fietsen of wandelen en/of het bezoeken van attractieparken, evenementen of meubelboulevards, afhankelijk van het weer.

*Bestedingen*
Tijdens Pasen besteden Nederlanders tijdens hun vakantie en uitstapjes in eigen land bijna 500 miljoen euro. De buitenlandse dag- en verblijfsgasten geven ruim 250 miljoen euro uit tijdens hun verblijf in Nederland. In totaal wordt er tijdens de paasdagen zo’n 750 miljoen euro uitgegeven in Nederland aan vervoer, verblijf en vermaak.

*Paasvakantie in buurlanden*
De grootste regio in Duitsland, Noordrijn-Westfalen, heeft twee weken paasvakantie van 21 maart tot en met 1 april. De Belgen hebben paasvakantie van 26 maart tot en met 10 april.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws