WK-versiering in horeca niet altijd veilig

11 juni 2010 |
WK-versiering in horeca niet altijd veilig

Het WK voetbal is in volle gang en veel horecagelegenheden, kantines, huizen en straten kleuren weer oranje. Maar oude versieringen zijn niet altijd veilig. Daarom roept Nationale-Nederlanden alle horeca-exploitanten op om nog eens goed te kijken naar de brandveiligheid van hun WK versieringen en komt 11 juni met de Preventiekaart Oranjeversiering, met praktische tips en waarschuwingen.

Makkelijk brandbaar
De risicodeskundigen van Nationale-Nederlanden hebben de afgelopen tijd veel horecagelegenheden in Nederland bezocht en ondernemers geadviseerd over hoe zij hun pand veilig kunnen versieren voor het WK. Veel versieringen zijn makkelijk brandbaar en daarmee onveilig. Nationale-Nederlanden roept alle horeca-exploitanten op om nog eens goed te kijken naar de brandveiligheid van hun oranje WK-versieringen.

Wijze les
Door incidenten uit voorgaande jaren en voorlichting door overheid, de verzekeringsbranche en Koninklijke Horeca Nederland, zijn ondernemers zich steeds meer bewust geworden van de risico’s en nemen al maatregelen. Toch realiseert nog niet iedereen dat de meeste slingers en vlaggetjes makkelijk vlam vatten. "Versieringen hangen vaak vlak voor of zelfs tegen verlichtingsspotjes en kunnen zo snel ontvlammen. Ook hangen veel van de versieringen te dicht binnen bereik van het publiek", aldus Henk-Jan van Baak, risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden. "Afhankelijk van de hoeveelheid WK versiering en hoe die is bevestigd, kan een klein brandje zich heel snel ontwikkelen tot een vuurzee, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat. De meeste artikelen zijn bovendien gemaakt van plastic of bevatten synthetische materialen en die hebben de eigenschap dat bij brand gevaarlijke druppelvorming optreedt, wat ernstige brandwonden kan veroorzaken."

Bruikbare tips
In plaats van plastic materiaal is het beter om bijvoorbeeld vlaggetjes van aluminiumfolie of geïmpregneerd papier te gebruiken. Vraag de leverancier naar artikelen die moeilijk brandbaar of brandvertragend zijn. Gewone versieringen die ná aanschaf met een brandvertragend middel zijn behandeld, zijn niet altijd veilig meer, omdat zo’n brandvertragende behandeling meestal niet langer dan één jaar werkt. Het is dus verstandig om behandelde versieringen van een vorig EK of WK opnieuw te behandelen. Hang versieringen op minimaal een halve meter afstand van aanwezige lampen of andere warmtebronnen en houd plafondversiering ruim buiten het bereik van het publiek.

Nienke Duimelaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: