Interview jazzcafé Wakker: ''Wij zijn een kroeg-plus''

Auteur: Redactie
23 maart 2010
Interview jazzcafé Wakker: ''Wij zijn een kroeg-plus''

Het oude raadhuis van Eemnes is een prachtig historisch pand. Groot en statig. Hoge ramen en brede deuren. De eeuwenoude kastanjebomen houden de wacht in de voortuin. Deze tuin is nu een schaduwrijk terras met uitzicht op de uitgestrekte weilanden. Alle rust en ruimte, daar in Eemnes. Al vijf jaar is dit markante gebouw de thuishaven van Jazzcafé Wakker.

Een begrip in muziekland en bekend om de prachtige vleugel middenin de zaak. Zes avonden in de week levende muziek. Op zondagmiddag een jazzsessie, en de rest van de week ’s avonds muzikanten in de schijnwerpers. Bedrijfsleider Eric van Hassel praat met passie over ‘zijn’ zaak. “Een uniek concept, dat nog iedere dag laat zien dat levende muziek in de Nederlandse horeca daadwerkelijk iets toevoegt.”

Toegankelijk programma

Dit jaar viert jazzcafé en brasserie Wakker in Eemnes zijn eerste lustrum. De prachtige plek aan de dijk in Eemnes was gemeentehuis voor het zijn horecabestemming kreeg. Eric van Hassel werkt vanaf het begin bij Wakker. “Tot 1975 zat hier de veldwachter. Hij was de baas over het dorp en had hier een cel beneden waar hij de plaatselijke boefjes of dronkelappen een nachtje kon opsluiten. Er gebeurde dus niet zoveel... Dat is nu wel anders! Van dinsdag tot en met zondag zindert hier de tent. Iedere dag levende muziek. Dat is vrij uniek voor Nederland. Zeker met jazzmuziek. Dat is toch wel iets voor liefhebbers, hoewel de muzikanten die we hier programmeren heel toegankelijk zijn.”

“De eigenaar van het pand is een echte genieter. Zowel van eten als van jazzmuziek. Hij bedacht in 2005 dit concept. Vooral gespiegeld aan een horecagelegenheid waar hij zelf graag zou komen. Mooie muziek, een prettig café voor een kopje koffie, een krantje, een praatje. Een bar voor een biertje en een borrel. Maar ook ruimte voor lekker eten en een avond vol prettig vermaak. Er waren in die tijd veel sceptici. Eemnes zou te klein zijn voor dit ambitieuze plan. Het pand te groot, de markt te klein voor zes dagen muziek. Jazz te ouderwets en ga zo maar door. Iedereen zag de beren op de weg. Gelukkig heeft hij zich daar weinig van aangetrokken en heeft een zaak neergezet waar hij zelf graag zou komen. En gelukkig onderschrijven de klanten dat ook!”

Lekker slapen ’s nachts

Eric van Hassel voelt zich als een vis in het water bij Wakker. “Dit is voor mij een ideale baan. Ik ben bedrijfsleider. Ben overal bij betrokken, praat overal over mee, kan mijn stempel drukken, zonder dat het echt mijn eigen tent is. Als eigenaar heb je toch de dagelijkse stress, de verantwoordelijkheid. Het is je bezit, dus er hangt veel van af. Voor mij ligt dat anders. Ik zet me voor honderdtien procent in, natuurlijk, maar kan toch lekker slapen ‘s nachts. Het voelt wel eens als een lot uit de loterij; wel de lusten en niet de lasten.”

Eric’s carrière in de horeca is eigenlijk erg toevallig. “Op school was ik niet op mijn plek. Buiten was het altijd interessanter dan binnen... De mavo met moeite afgerond en toen aan de slag. Ik heb dus later heel veel moeten inhalen, want als je echt hogerop wilt, zul je je toch moeten verdiepen in het vak. Maar de praktijk is ook heel leerzaam voor me geweest. Ik rolde eigenlijk in de horeca. De sfeer beviel me wel en ik kon daar direct aan de slag. Je moet in de horeca iedere dag vlammen. Het moet allemaal op die avond gebeuren. Maar als je de deur achter je dichttrekt is het ook klaar. Iedere dag kun je weer opnieuw beginnen. Als jonge jongen was dat ideaal. Ik had altijd geld, had geen onkosten, werkte ook wel 14 uur per dag. Maar dat vond ik toen niet erg. Dat was een harde leerschool. Ik werkte in kroegen, in restaurants, van eetcafés tot chique sterrententen. Zo leer je de horeca wel kennen.”

Muziek maakt ontspannen

Via via werd Eric benaderd voor deze functie. “Ik ben gaan praten en er was direct een klik. Met de eigenaar, met het concept, met de plek, met de voorwaarden en met het team. Ik vond het uitdagend dat het een nieuw, uniek concept is. Ik geloofde in het plan. De persoonlijke benadering, de aandacht voor details; dat past bij mij. Eigenlijk waren we er binnen vijf minuten uit.”

“Muziek is een belangrijk onderdeel van onze formule. Het is geen podium waar bands echt optreden. Er zitten geen mensen naar een concert te luisteren. Het is meer een integraal onderdeel van de avond. Gasten komen hier wat drinken of eten en de muziek is verweven met de gastvrijheid, met de sfeer. Muziek maakt mensen ontspannen. Zeker levende muziek geeft echt veel extra’s. Onze muziek is nooit overheersend. Je moet nog kunnen praten met je buurman. Maar het is ook zeer zeker geen achtergrondgeluidje. Dat is een dunne lijn. Het blijft altijd zoeken naar de balans tussen prettig aanwezig zijn zonder dominant te opereren. We hebben eens per maand wel speciale optredens, dat is meer in de vorm van een concert. Daar komen mensen ook heel specifiek op af. Dan is de horecafunctie ondergeschikt. Ook tijdens het jaarlijkse jazzfestival staat de muziek natuurlijk zeer centraal. Dan treden er dus ook echt kopstukken op. Dan is Eemnes ineens het jazzcentrum van Europa!”

Toegankelijke muziek

De eigenaar heeft de verantwoordelijkheid opgesplitst in drieën: de keuken, de bediening en de muziek. “Ik wist helemaal niets van muziek voor ik hier kwam werken. En al helemaal niet van jazz. Maar ik wist wel dat muziek daadwerkelijk sfeerbepalend is in de horeca. Mensen ontspannen, raken geboeid, komen in een andere stemming. ‘Blikken’ muziek maakt onrustig. Dat voegt vaak niets toe aan een café, vaak eerder het tegenovergestelde. Het is hier in Eemnes levende Arrow-Jazz. Toegankelijke muziek, niet te experimenteel, maar wel vol passie en gevoel. Ik ben niet verantwoordelijk voor het boeken van de muzikanten. Dat is ook een vak apart. De meeste artiesten treden hier een à twee weken op. Buitenlanders slapen dan hierboven in het riante appartement. Dat is voor mensen uit de grote steden echt een verademing. Uitzicht op de uiterwaarden, een slaperige dijk. En dan ’s avonds het podium op. De vleugel in de spotlights en dan kan het entertainen beginnen.”

Alles is mogelijk

Wakker is een café en een brasserie, met een groot terras onder de kastanjebomen en een prachtige kelder voor borrels of presentaties. “Je kunt hier koffie komen drinken, ‘s middags lekker lunchen, binnenlopen voor een borrel of ’s avonds uitgebreid dineren. Alles is mogelijk. We hebben ook veel verschillende klanten. Eters en drinkers vragen een andere benadering. Ik ben dus zowel gastheer in het restaurant als kroegbaas achter de tap. Ik denk dat ruim dertig procent van de gasten puur komt voor de kroegfunctie. Dat gaat ook allemaal moeiteloos samen. Iedere avond is er levende muziek en zitten er dus ook mensen te eten, maar in het kroeggedeelte zitten er ook velen te luisteren met een biertje en een bitterbal. En voor allemaal wil ik een ‘thuis’ creëren. Een warme plek waar het fijn toeven is, waar mooie jazz te horen is en waar je welkom bent. We hebben veel vaste gasten, die terugkomen voor de muziek. Die weten dat de stijl ze bevalt. Die stijl zou je kunnen omschrijven als ‘The American Songbook’. Het geluid is hier goed, is afgestemd door een geluidsexpert. De vleugel wordt wekelijks gestemd. We hebben ook regelmatig radio- of tv-opnames. Dan moet de ambiance gewoon goed zijn. En dat is ie. Daar werken we iedere dag hard voor!”  

DCK15Jaar

Foto: Eva Bahlmann

Overig nieuws