Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

9 december 2015
Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn
verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015, een wedstrijd van horecavakblad Entree. Hoewel de jury kritisch was over een aantal inzendingen, is de puntenwaardering voor de winnende bieren hoger dan vorig jaar, zeker in de categorie zwaar.

~Foto: De jury aan het werk~

*Blind proeven*
Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier* weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 12 lichte en 15 zware bieren kwamen op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Afgelopen maandag proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

*Categorie licht*
Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag. Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: "Dat meen je niet? Echt te gek." Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. "Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed word gevonden", vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen.

*Categorie zwaar*
Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept. De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: "Fantastisch, fantastisch, fantastisch." Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. "Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!", zegt eigenaar Peter van der Arend.De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. "Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld", aldus eigenaar Peter Bouman.

*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel 'Het Lekkerste Huisbier van Nederland'.

~Christel Tuin~

Overig nieuws