Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

9 december 2015 |
Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?<

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn
verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015, een wedstrijd van horecavakblad Entree. Hoewel de jury kritisch was over een aantal inzendingen, is de puntenwaardering voor de winnende bieren hoger dan vorig jaar, zeker in de categorie zwaar.

Foto: De jury aan het werk

Blind proeven
Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier* weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 12 lichte en 15 zware bieren kwamen op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Afgelopen maandag proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

Categorie licht
Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag. Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: "Dat meen je niet? Echt te gek." Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. "Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed word gevonden", vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen.

Categorie zwaar
Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept. De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: "Fantastisch, fantastisch, fantastisch." Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. "Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!", zegt eigenaar Peter van der Arend.De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. "Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld", aldus eigenaar Peter Bouman.

*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel 'Het Lekkerste Huisbier van Nederland'.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: