Waarschuwing KHN: zonder rookruimten meer veiligheidsrisico’s en overlast op straat

11 april 2018 | David Bakker

Op 6 april jl. schreef de staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij rookruimten in de horeca op termijn wil verbieden. De afgelopen dagen deden ruim 1100 horecaondernemers mee aan een enquête van KHN over de impact van dit voornemen. Van de respondenten geeft 94% aan dat zij verwachten dat het verdwijnen van rookruimten zeker zal leiden tot meer overlast en veiligheidsproblemen op straat. KHN geeft daarom een waarschuwing af.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “De staatssecretaris van VWS geeft aan dat hij met ons in gesprek wil over de termijn waarop de rookruimten moeten worden uit gefaseerd. Wij willen tijdens dat gesprek nadrukkelijk naar voren brengen dat er ook nagedacht moet worden over de gevolgen voor de veiligheid en openbare orde, en over de overlast die dit verbod met zich meebrengt. Want qua geluid is het voor omwonenden straks twaalf maanden per jaar terrasseizoen. Het kan niet zo zijn dat de overheid rokers naar buiten stuurt en horecaondernemers er vervolgens op aanspreekt als dat leidt tot meer overlast of klachten van buren."

Meer veiligheidsrisico's

Naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten. Robèr Willemsen: “Vooral bij dansgelegenheden en evenementenlocaties worden bezoekers bij binnenkomst vaak gefouilleerd of gescand. Dat geeft nu al lange rijen op straat, waar burgemeesters vanwege de openbare orde van af willen. Die rijen groeien alleen maar als rokers zich na elk sigaretje op straat opnieuw langs de scanapparatuur moeten.”

4 van de 10 rokers staat straks op straat

KHN heeft op 6 april jl. direct een enquête verstuurd naar alle leden om de gevolgen van het kabinetsvoornemen goed in kaart te brengen. Al ruim 1100 horecaondernemers hebben die enquête ingevuld. Daaruit blijkt dat 55,66% van de respondenten een terras heeft waar de rokers naar toe zullen moeten als rookruimten verdwijnen. In 40,57% van de gevallen komen rokers letterlijk en figuurlijk op straat te staan.

Van de 1100 respondenten geeft 94% aan dat er door het verdwijnen van rookruimten in cafés, restaurants en discotheken, meer overlast zal ontstaan.

KHN in gesprek met staatssecretaris VWS

De andere twee punten die wat KHN betreft op de agenda staan van het overleg met de staatssecretaris van VWS, zijn:

- De termijn waarop rookruimten in de horeca moeten worden uit gefaseerd (2 jaar is veel te kort) en/of compensatie van die horecaondernemers die financieel hebben geïnvesteerd in rookruimten.

- Een verbod moet gelden voor alle rookruimten, dus ook in kantoren en overheidsgebouwen. En zou overal op hetzelfde moment moeten in gaan.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Bier Achtergronden
Affligem introduceert Patersvat in Nederlandse horecazaken

Affligem introduceert Affligem Patersvat in Nederland. Voor het eerst zal er een gelimiteerde editie beschikbaar zijn tot het einde van het jaar, exclusief voor ongeveer 1000 horecazaken in Nederland. Het eerste glas zal 14 september worden getapt in de Foodhallen in Amsterdam. Smaak ‘Af...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: