Waarschuwing KHN: zonder rookruimten meer veiligheidsrisico’s en overlast op straat

11 april 2018 | David Bakker

Op 6 april jl. schreef de staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij rookruimten in de horeca op termijn wil verbieden. De afgelopen dagen deden ruim 1100 horecaondernemers mee aan een enquête van KHN over de impact van dit voornemen. Van de respondenten geeft 94% aan dat zij verwachten dat het verdwijnen van rookruimten zeker zal leiden tot meer overlast en veiligheidsproblemen op straat. KHN geeft daarom een waarschuwing af.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “De staatssecretaris van VWS geeft aan dat hij met ons in gesprek wil over de termijn waarop de rookruimten moeten worden uit gefaseerd. Wij willen tijdens dat gesprek nadrukkelijk naar voren brengen dat er ook nagedacht moet worden over de gevolgen voor de veiligheid en openbare orde, en over de overlast die dit verbod met zich meebrengt. Want qua geluid is het voor omwonenden straks twaalf maanden per jaar terrasseizoen. Het kan niet zo zijn dat de overheid rokers naar buiten stuurt en horecaondernemers er vervolgens op aanspreekt als dat leidt tot meer overlast of klachten van buren."

Meer veiligheidsrisico's

Naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten. Robèr Willemsen: “Vooral bij dansgelegenheden en evenementenlocaties worden bezoekers bij binnenkomst vaak gefouilleerd of gescand. Dat geeft nu al lange rijen op straat, waar burgemeesters vanwege de openbare orde van af willen. Die rijen groeien alleen maar als rokers zich na elk sigaretje op straat opnieuw langs de scanapparatuur moeten.”

4 van de 10 rokers staat straks op straat

KHN heeft op 6 april jl. direct een enquête verstuurd naar alle leden om de gevolgen van het kabinetsvoornemen goed in kaart te brengen. Al ruim 1100 horecaondernemers hebben die enquête ingevuld. Daaruit blijkt dat 55,66% van de respondenten een terras heeft waar de rokers naar toe zullen moeten als rookruimten verdwijnen. In 40,57% van de gevallen komen rokers letterlijk en figuurlijk op straat te staan.

Van de 1100 respondenten geeft 94% aan dat er door het verdwijnen van rookruimten in cafés, restaurants en discotheken, meer overlast zal ontstaan.

KHN in gesprek met staatssecretaris VWS

De andere twee punten die wat KHN betreft op de agenda staan van het overleg met de staatssecretaris van VWS, zijn:

- De termijn waarop rookruimten in de horeca moeten worden uit gefaseerd (2 jaar is veel te kort) en/of compensatie van die horecaondernemers die financieel hebben geïnvesteerd in rookruimten.

- Een verbod moet gelden voor alle rookruimten, dus ook in kantoren en overheidsgebouwen. En zou overal op hetzelfde moment moeten in gaan.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: