Vlaanderen 20% duurder dan Nederland

22 december 2014 |
Vlaanderen 20% duurder dan Nederland<

Wie uit gaat dineren, en dicht bij de Belgische grens woont, kan toch maar beter in Nederland dineren met Kerst. In Nederland is het
gemiddelde vijfgangenmenu met Kerst zo’n 10 Euro per persoon goedkoper. Volgens Gert Laurijssen is dat geen teken dat het aanbod in Vlaanderen beduidend beter is. “In Nederland zijn restaurants er de laatste jaren in geslaagd om vooral veel meer mensen Kerst buiten de deur te laten vieren. Zo goed als elk restaurant is er geopend tijdens de Kerstdagen en beleeft er topdagen. In Vlaanderen zijn 6 van de 10 restaurants gewoonweg dicht. Vooral omdat ze geen personeel kunnen vinden dat die dagen wil werken”. Wie dit jaar met Kerstavond of Kerstmis in een Vlaams restaurant gaat eten, betaalt het meest in Aalst. Een vijfgangenmenu kost er gemiddeld 77 euro. Het goedkoopst eet men in Sint Niklaas. Hier kost een Kerstmenu gemiddeld 58 euro, ofwel zo’n 19 euro minder. Dit blijkt uit het zaterdag gepubliceerde kerstonderzoek van het onafhankelijk studiebureau Foodservice Alliance, dat de prijzen van Kerstmenu’s in de 10 grootste Vlaamse steden onderzocht.

Prijzen
Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Vlaanderen tijdens de Kerstdagen voor een vijfgangenmenu 65,50 Euro. Brugge, de stad waar veel buitenlandse toeristen de kerstdagen komen doorbrengen, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van bijna 72 Euro. Ook in Mechelen is Kerstmis vieren op restaurant relatief duur. Wie het goedkoopst Kerst wil vieren buitenshuis trekt beter naar Sint Niklaas, Hasselt of Antwerpen. Volgens Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance, scoort Hasselt als “Hoofdstad van de Smaak” over de hele lijn bijzonder goed. De prijs voor een vijfgangmenu is er op Kerstavond en Kerstmis na Sint Niklaas het goedkoopst, met een gemiddelde van zo’n 60 Euro.

Grote prijsverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de prijsverschillen tussen kerstmenu’s op restaurant in de Vlaamse steden nooit zo groot zijn geweest. “Veel ondernemers zien eindelijk in dat het blijven verhogen van de menuprijzen alleen maar leidt tot minder bezoekers. Restaurateurs die hun zaak aantrekkelijker willen maken voor een grotere groep mensen, moeten vandaag scherper durven zijn met de menuprijs. De concurrentie met het aanbod vanuit supermarkten is bikkelhard geworden en consumenten zijn veel prijsbewuster dan drie jaar geleden. In grotere steden als Antwerpen, maar ook in Hasselt begint dat besef toe te nemen. En dat is een goede zaak!” zegt Gert Laurijssen.

Hertenvlees populair
Van alle restaurants die Foodservice Alliance onderzocht blijken er maar liefst 40% hert als hoofdgerecht op de kaart te zetten. De traditionele kerstkalkoen mag dan op de feesttafel thuis belangrijk zijn, op restaurant bekleedt die pas plaats 7 in het lijstje met meest populaire gerechten. Dat hert zo populair is in restaurants is geen toeval zegt Gert Laurijssen: “Hertenvlees wordt door consumenten in hetzelfde rijtje gezet als wild en kan daardoor een hogere menuprijs rechtvaardigen. Nochtans is dit vlees in het merendeel van de gevallen gekweekt en is het voor chefs dus aantrekkelijker geprijsd dan het ‘echte’ wild.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: