Vlaanderen 20% duurder dan Nederland

22 december 2014 |
Vlaanderen 20% duurder dan Nederland<

Wie uit gaat dineren, en dicht bij de Belgische grens woont, kan toch maar beter in Nederland dineren met Kerst. In Nederland is het
gemiddelde vijfgangenmenu met Kerst zo’n 10 Euro per persoon goedkoper. Volgens Gert Laurijssen is dat geen teken dat het aanbod in Vlaanderen beduidend beter is. “In Nederland zijn restaurants er de laatste jaren in geslaagd om vooral veel meer mensen Kerst buiten de deur te laten vieren. Zo goed als elk restaurant is er geopend tijdens de Kerstdagen en beleeft er topdagen. In Vlaanderen zijn 6 van de 10 restaurants gewoonweg dicht. Vooral omdat ze geen personeel kunnen vinden dat die dagen wil werken”. Wie dit jaar met Kerstavond of Kerstmis in een Vlaams restaurant gaat eten, betaalt het meest in Aalst. Een vijfgangenmenu kost er gemiddeld 77 euro. Het goedkoopst eet men in Sint Niklaas. Hier kost een Kerstmenu gemiddeld 58 euro, ofwel zo’n 19 euro minder. Dit blijkt uit het zaterdag gepubliceerde kerstonderzoek van het onafhankelijk studiebureau Foodservice Alliance, dat de prijzen van Kerstmenu’s in de 10 grootste Vlaamse steden onderzocht.

Prijzen
Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Vlaanderen tijdens de Kerstdagen voor een vijfgangenmenu 65,50 Euro. Brugge, de stad waar veel buitenlandse toeristen de kerstdagen komen doorbrengen, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van bijna 72 Euro. Ook in Mechelen is Kerstmis vieren op restaurant relatief duur. Wie het goedkoopst Kerst wil vieren buitenshuis trekt beter naar Sint Niklaas, Hasselt of Antwerpen. Volgens Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance, scoort Hasselt als “Hoofdstad van de Smaak” over de hele lijn bijzonder goed. De prijs voor een vijfgangmenu is er op Kerstavond en Kerstmis na Sint Niklaas het goedkoopst, met een gemiddelde van zo’n 60 Euro.

Grote prijsverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de prijsverschillen tussen kerstmenu’s op restaurant in de Vlaamse steden nooit zo groot zijn geweest. “Veel ondernemers zien eindelijk in dat het blijven verhogen van de menuprijzen alleen maar leidt tot minder bezoekers. Restaurateurs die hun zaak aantrekkelijker willen maken voor een grotere groep mensen, moeten vandaag scherper durven zijn met de menuprijs. De concurrentie met het aanbod vanuit supermarkten is bikkelhard geworden en consumenten zijn veel prijsbewuster dan drie jaar geleden. In grotere steden als Antwerpen, maar ook in Hasselt begint dat besef toe te nemen. En dat is een goede zaak!” zegt Gert Laurijssen.

Hertenvlees populair
Van alle restaurants die Foodservice Alliance onderzocht blijken er maar liefst 40% hert als hoofdgerecht op de kaart te zetten. De traditionele kerstkalkoen mag dan op de feesttafel thuis belangrijk zijn, op restaurant bekleedt die pas plaats 7 in het lijstje met meest populaire gerechten. Dat hert zo populair is in restaurants is geen toeval zegt Gert Laurijssen: “Hertenvlees wordt door consumenten in hetzelfde rijtje gezet als wild en kan daardoor een hogere menuprijs rechtvaardigen. Nochtans is dit vlees in het merendeel van de gevallen gekweekt en is het voor chefs dus aantrekkelijker geprijsd dan het ‘echte’ wild.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Man valt eigenaar café aan vanwege sluitingstijd

Nadat de eigenaar van een café op de Grote Markt in Bergen op Zoom besloot dat hij de deur ging sluiten, kwamen er nog een aantal personen het café binnen. Zij waren het hier niet mee eens en een 46-jarige man uit Tholen besluit daarom de eigenaar aan te vallen. De man is later aangeho...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Personalia
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: