'Verboden' Spaanse blauwe wijn is hit in Amerika

15 september 2017 | Roy Spijker

Het was een fikse tegenvaller voor een aantal Spaanse studenten uit het Baskenland, toen zij te horen kregen dat hun blauw wijn verboden werd door de traditionele Spaanse wijnbouwsector. De wijn van de start-up Gïk Live mocht niet de naam 'Vino' dragen. De studenten gaven niet op, en nu is de wijn een hit in de Verenigde Staten.

De blauw gekleurde wijn van Gïk Live werd begin dit jaar in Spanje verboden. Volgens de wijnbouwsector was het geen traditionele wijn. Deze moet namelijk rood, wit, rosé of een mousserende wijn zijn. De bedenkers kregen een boete van 3.000 euro wegens blasfemie, moesten het woord 'Vino' van de etiketten halen de kleur van de wijn veranderen als ze weer als 'Vino' door het leven wilden gaan. 

Anthyocyacin

De blauwe wijn van Gïk wordt gemaakt van enkel Spaanse druiven uit diverse regio's als La Rioja, Zaragoza, León en Castilla-La Mancha. De diepe elektrische blauwe tint komt door de toevoeging van anthyocyacin, een natuurlijk pigment dat afkomstig is van de huid van druiven en indigo, een natuulijke kleurstof afkomstig van de wede plant. Die toevoeging is echter verboden door de Spaanse wijnsector, waardoor het verbod er op de blauwe wijn kwam.

De bedenkers van Gïk zijn het niet eens met het verbod en zijn hun heil ergens gaan zoeken. Er werd gezocht naar een andere makrt in tradiotonele wijnlanden. Deze werd gevonden in de Verenigde Staten, waar Gïk geen last heeft van strenge wetten. Inmiddels zijn er al 30.000 flessen besteld, die binnenkort naar de Verenigde Staten worden gevlogen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Rotterdam
Sfeerhoreca gaat over in The Party Group

In januari dit jaar werd de droom van Olivier van Hoey Smith werkelijkheid: na een jarenlange samenwerking met zakenpartner Chiel Jongejan ging Van Hoey Smith zijn eigen weg onder de naam The Party Group. De ondernemer nam de helft van Sfeerhoreca over en werd zo de trotse eigenaar van De Vrienden L...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: