Tips voor caféondernemers: zo ga je de coronacrisis te lijf [liveblog]

17 maart 2020 | redactie

Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. 

In dit liveblog geeft de redactie van De CaféKrant handige tips en deelt het creatieve ondernemersverhalen van collega's. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! Zo houden we de horeca overeind! We verdelen tips van de redactie met tips van collega's.

Tip van de redactie

Vanavond weten we hoe de anderhalvemetereconomie eruit gaat zien. De verwachting is dat die er komt. Veel horecaondernemers spelen er al op in door keukens op te breken en productieprocessen te scheiden waardoor de anderhalvemeterregel gewaarborgd kan worden. Terrassen worden opgedeeld en looproutes gemarkeerd. Ga in gesprek met de gemeente om te kijken of het mogelijk is om het terras - eventueel tijdig - uit te breiden om meer omzet te kunnen genereren. Binnen de anderhalvemetereconomie valt ongeveer 70 procent van de omzet alsnog weg.

Vouchers:

Geef jij al vouchers uit voor wanneer de beperkingen worden opgeheven? Via https://www.helpdehoreca.nl/ kun je je aanmelden en zodoende inkomsten genereren in deze zware tijden. Daar staat straks natuurlijk wel wat tegenover, maar het is een begin.

Pubquiz!

Heb je al een online pubquiz gelanceerd? Een mooie kans om het contact met je gasten te behouden. Daarnaast kun je een mooi pakketje samenstellen (met daarin bijvoorbeeld speciaalbier en borrelhapjes) dat bezorgd kan worden of afgehaald op veilige wijze. Een aantal cafés ging je al voor.

Tip van Hakvoort:

Leverancier van keukenapparatuur Hakvoort, stuurde deze checklist om ervoor te zorgen dat keukenapparatuur niet verwaarloos raakt: 

 
Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt
Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat
Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine
Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel
Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen
Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan.
Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt
De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.
Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap
Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler
Ontkalk de bain marie
Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten  draaien. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier
Kook de frituur uit
Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan
Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar
Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan.

Tip van Café Doerak, Delft: 

Biercafé Doerak uit Delft heeft een creatieve manier gevonden om toch nog de klanten te voorzien vann een lekker biertje. Het begon allemaal als een grap, maar uiteindelijk bleek het een best goed idee. Elke dag van de week plaatsen zij een lijst met verschillende bieren op Facebook. Klanten kunnen via de telefoon bestellen en vervolgens online afrekenen. Op deze manier houden zij hun horecaonderneming nog steeds draaiende.

Tip van de redactie: huurkorting

Bespreek met de vastgoedeigenaar (of brouwer) de mogelijkheden voor huurkorting, dus niet alleen om uitstel. Het is crisis voor iedereen, dus waarom zou je er als caféondernemer alleen voor moeten staan. Het is voor beide partijen beter als je er goed uitkomt.

Tip: e-mail je achterban

Heb je een e-mailbestand? Mail je achterban dan nu alvast over activiteiten die je in of na de zomer gaat ondernemen. Misschien kun je nu alvast vouchers verkopen voor events in het najaar, zodat je toch omzet in de boeken kunt schrijven.

Tip: voorschotbedrag energierekening

Overleg met je energieleverancier. Zij zijn ook ondernemers, dus overleg moet mogelijk zijn. Probeer het voorschotbedrag te verlagen; aan het eind van de rit krijg je het teveel betaalde geld toch terug, dus waarom zou het niet kunnen?

Tip van KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een facebookpagina opgezet: HorecaHelpt. De pagina is een platform waar horecaondernemers hun verhalen, initiatieven, tips en steunbetuigingen kunnen delen.

Voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs bestaat geen wettelijke regeling. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft op dit moment actief contact met overheid, maar ook met banken én de vastgoedsector. Ook kun je het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. Of over het aanpassen van de voorwaarden (een huurvrije periode of een omzetgerelateerde huurprijs gedurende een bepaalde periode). KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken voor een (tijdelijke) vrijstelling. Download de brief hier.

Koninklijke Horeca Nederlandhttps://www.facebook.com/HorecaHelpt/

Tip van de redactie

Bezorgen en afhalen. Onlangs werd bekend dat Rijksoverheid afhalen weer toestaat. Zorg dat er een vorm van cashflow ontstaat. Ontwikkel een team van medewerkers die afhalen en bezorgen mogelijk maken.

Tip van de redactie

Ga in gesprek met leveranciers en de pandeigenaar. Iedereen is zich bewust van de situatie. Ga in gesprek om huur en lopende rekeningen op te kunnen laten schorten. 

Tip van de redactie

Houd een grote schoonmaak. Mocht je ervoor gekozen hebben om volledig dicht te gaan omdat je de infrastructuur niet hebt om te bezorgen of af te halen, gebruik de tijd om de keuken of de bar eens flink aan te pakken. 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Rotterdam
Sfeerhoreca gaat over in The Party Group

In januari dit jaar werd de droom van Olivier van Hoey Smith werkelijkheid: na een jarenlange samenwerking met zakenpartner Chiel Jongejan ging Van Hoey Smith zijn eigen weg onder de naam The Party Group. De ondernemer nam de helft van Sfeerhoreca over en werd zo de trotse eigenaar van De Vrienden L...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: