Sigarettenautomaten verdwijnen uit de horeca

5 juli 2017 | Thijs Jacobs

Behalve speciaalzaken moeten verkooppunten zoals supermarkten en tankstations in de toekomst alle rookwaren uit het zicht hebben. De maatregel beschermt jongeren tegen de verleiding om te gaan roken. Maar het is ook belangrijk voor mensen die al met roken zijn gestopt, of willen stoppen.

Dat is de uitwerking van het uitstalverbod voor tabak- en aanverwante producten van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).


Geen zelfbediening meer

?Door het uitstalverbod verdwijnt ook de zelfbediening zoals via graaibakken en via de automaat zoals die nu nog vaak in de horeca te vinden is. Zelfbediening maakt de aanschaf van rookwaren te eenvoudig en aantrekkelijk. Sigaretten mogen daarom vanaf 2022 alleen nog door personeel gepakt en afgerekend worden.? ?

Tabakspeciaalzaken uitgezonderd?

De supermarkten moeten in 2020 alle sigaretten uit het zicht hebben. Alle andere plekken waar sigaretten en aanverwante producten worden verkocht, moeten dat in 2022 hebben geregeld. Het gaat om kiosken, tankstations, gemakzaken, drogisterijen, boekenwinkels etc. Alleen de speciaalzaken die uitsluitend rookwaren en rookaccessoires verkopen, zijn uitgezonderd. Het reclameverbod geldt wel voor de etalages van deze speciaalzaken. Daarin mogen geen rookwaren meer te zien zijn.? ?

Voorstel in consultatie

?Het voorstel voor het uitstalverbod gaat deze week in consultatie. Partijen kunnen reageren op het voorstel. Vooral op de uitvoerbaarheid en de technische gevolgen van de nieuwe regels. Het uitstalverbod zelf kan op brede steun uit de politiek en de samenleving rekenen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ontslag, kom goed beslagen ten ijs…

Veel ondernemers (ook in de horeca) hebben last van de negatieve effecten die gepaard gaan COVID-19 / ‘Corona’. Wellicht dat een NOW-regeling tijdelijke verlichting heeft gebracht, op de langere termijn zal die geen soelaas bieden. Precies de reden waarom een ontslaggolf wordt verwacht&h...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Economie Coronacrisis
Overheid presenteert randvoorwaarden overwinteren strandpaviljoens

Veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten. Om de gemiste ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: