Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

16 mei 2019 | Yonne van Geene

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ Meta Maze. Het doolhof is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse kunstenaarscollectief Karmanoia onder leiding van Tim Henrik Schneider en in samenwerking met een team Nederlandse kunstenaars. Het is een ‘immersive’ doolhofkunstwerk van 400 vierkante meter met veertig te ontdekken kamers vol kunst. De rooftopbar – een van de grootste van de Benelux – biedt bezoekers niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de Tilburgse skyline maar ook een verrassend menu vol gerechten geïnspireerd op diverse streetfoodkeukens.

De opening voelt voor initiator en ondernemer Joep van Gorp als het begin van een nieuw tijdperk: “De afgelopen maanden hebben we met een groot team keihard gewerkt zodat we de openingsdatum konden halen. De bouw van Doloris’ Meta Maze, de ticketing, de menukaart, de aankleding en look & feel van de grootschalige rooftopbar. Het is een bijzondere reis geweest en het voelt goed dat we Doloris nu met de wereld mogen delen.” Tijdens het openingsweekend is Doloris volledig volgeboekt. Zowel het doolhof, met een capaciteit van zo’n vijftig personen per uur, als de bar waar dankzij een oppervlakte van 750 vierkante meter in totaal 500 mensen plaats kunnen nemen.

Van idee tot horecaconcept

Het idee voor Doloris stamt uit 2012. In dat jaar bezocht Van Gorp in Berlijn de kunstinstallatie Peristal Singumvan Karmanoia. Van Gorp: “Ik dacht meteen: zoiets moet ook op andere plekken kunnen. Zéker in Tilburg. Alleen niet iedereen dacht daar toen hetzelfde over. Ik heb mijn idee op verschillende plekken aan de man proberen te brengen, maar telkens zonder resultaat. In 2015 kwam daar verandering in. De tijd leek rijp.” Van Gorp trok investeerders aan en er ontstond draagvlak bij zowel het bedrijfsleven als de politiek. Horecaondernemer Jaap van Ham (eigenaar van Het Ketelhuis, Polly Maggoo en Café Bakker), en cateraars Steffan Oerlemans en Gijs van der Velden (Cookaholics), werkten de invulling van de rooftopbar samen met Van Gorp uit tot een ambitieus en vooruitstrevend horecaconcept.

Een prikkeling van alle zintuigen

Doloris is vanuit één integraal concept ontwikkeld. Ze is de personificatie van de doolhof en de bar, en bezoekers komen haar stem en woorden dus overal – zelfs op de toiletten – tegen. Van Gorp: “We nemen bezoekers mee op reis. Of het nu gaat om een surrealistische ervaring in Doloris’ Meta Maze, of een culinaire ervaring in de rooftopbar waar we streetfood van over de hele wereld serveren. Iedereen mag Doloris op zijn eigen manier beleven. Doolhof én rooftopbar samen of een van de twee los. Wij kijken ontzettend uit naar het openingsweekend met ons kersverse team. We gaan er een mooie start van maken, dat wordt echt een bijzonder moment.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Bier
Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%

Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%, een nieuw alcoholvrij bier, en brengt deze exclusief naar de horeca. Swinckels’ Superior 0.0% Beer is een uitgesproken, fris en verfijnd alcoholvrij bier. De brouwer voegt hiermee nog een alcoholvrij bier toe aan haar uitgebreide...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: