Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Auteur: Yonne van Geene
16 mei 2019
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ Meta Maze. Het doolhof is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse kunstenaarscollectief Karmanoia onder leiding van Tim Henrik Schneider en in samenwerking met een team Nederlandse kunstenaars. Het is een ‘immersive’ doolhofkunstwerk van 400 vierkante meter met veertig te ontdekken kamers vol kunst. De rooftopbar – een van de grootste van de Benelux – biedt bezoekers niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de Tilburgse skyline maar ook een verrassend menu vol gerechten geïnspireerd op diverse streetfoodkeukens.

De opening voelt voor initiator en ondernemer Joep van Gorp als het begin van een nieuw tijdperk: “De afgelopen maanden hebben we met een groot team keihard gewerkt zodat we de openingsdatum konden halen. De bouw van Doloris’ Meta Maze, de ticketing, de menukaart, de aankleding en look & feel van de grootschalige rooftopbar. Het is een bijzondere reis geweest en het voelt goed dat we Doloris nu met de wereld mogen delen.” Tijdens het openingsweekend is Doloris volledig volgeboekt. Zowel het doolhof, met een capaciteit van zo’n vijftig personen per uur, als de bar waar dankzij een oppervlakte van 750 vierkante meter in totaal 500 mensen plaats kunnen nemen.

Van idee tot horecaconcept

Het idee voor Doloris stamt uit 2012. In dat jaar bezocht Van Gorp in Berlijn de kunstinstallatie Peristal Singumvan Karmanoia. Van Gorp: “Ik dacht meteen: zoiets moet ook op andere plekken kunnen. Zéker in Tilburg. Alleen niet iedereen dacht daar toen hetzelfde over. Ik heb mijn idee op verschillende plekken aan de man proberen te brengen, maar telkens zonder resultaat. In 2015 kwam daar verandering in. De tijd leek rijp.” Van Gorp trok investeerders aan en er ontstond draagvlak bij zowel het bedrijfsleven als de politiek. Horecaondernemer Jaap van Ham (eigenaar van Het Ketelhuis, Polly Maggoo en Café Bakker), en cateraars Steffan Oerlemans en Gijs van der Velden (Cookaholics), werkten de invulling van de rooftopbar samen met Van Gorp uit tot een ambitieus en vooruitstrevend horecaconcept.

Een prikkeling van alle zintuigen

Doloris is vanuit één integraal concept ontwikkeld. Ze is de personificatie van de doolhof en de bar, en bezoekers komen haar stem en woorden dus overal – zelfs op de toiletten – tegen. Van Gorp: “We nemen bezoekers mee op reis. Of het nu gaat om een surrealistische ervaring in Doloris’ Meta Maze, of een culinaire ervaring in de rooftopbar waar we streetfood van over de hele wereld serveren. Iedereen mag Doloris op zijn eigen manier beleven. Doolhof én rooftopbar samen of een van de twee los. Wij kijken ontzettend uit naar het openingsweekend met ons kersverse team. We gaan er een mooie start van maken, dat wordt echt een bijzonder moment.”

Overig nieuws