Overheid presenteert randvoorwaarden overwinteren strandpaviljoens

13 juli 2020 | Thijs Jacobs

Veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten. Om de gemiste schade voor een deel te compenseren, maakten waterbeheerders, provincies en gemeenten vandaag via een brief bekend onder welke voorwaarden strandpaviljoens in het winterseizoen 2020-2021 op het strand mogen blijven staan.

Hiermee besparen de paviljoens op de op- en afbreekkosten van een paviljoen. Exploitatie van de paviljoens is in de plannen niet meegenomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met dit initiatief van de overheden dat hard nodig is om paviljoenhouders te compenseren die door de coronacrisis extra hard worden geraakt. In de komende maanden kunnen paviljoenhouders een verzoek indienen om te blijven staan.

Strandpaviljoens hard geraakt door coronacrisis

De mogelijkheid om strandpaviljoens in het winterseizoen 2020-2021 te laten staan, heeft voornamelijk betrekking op de paviljoens langs de Hollandse kust. Langs de Zuidwestelijke Deltakust en Waddenkust staan de meeste paviljoens (onder voorwaarden) al jaarrond. KHN zag de afgelopen periode de economische gevolgen van de coronacrisis voor de strandpaviljoens in hoog tempo toenemen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ”Paviljoenhouders zijn in de afgelopen periode in acute liquiditeitsproblemen gekomen omdat de vaste lasten doorliepen, maar inkomsten uitbleven. Veel paviljoenhouders hebben bovendien te maken met extra kosten omdat zij de strandpaviljoens moeten afbreken voor het winterseizoen. De op- en afbreekkosten van een paviljoen lopen in sommige gevallen op tot 1,5 ton euro per paviljoen. Deze kosten worden door de coronacrisis niet terugverdiend. Als paviljoens in de winter kunnen blijven staan, dan biedt dit horecaondernemers enige financiële ruimte.”

Actie KHN en strandpaviljoenhouders

Om strandpaviljoenhouders door de crisis heen te helpen, kaartte KHN samen met onder andere Strand Nederland en strandpaviljoenhouders in het Kustpactoverleg het probleem aan van de op- en afbouwkosten. Deze actie had succes. Om de getroffen paviljoenhouder tijdelijk meer ruimte te geven, bekeken betrokken overheden aan het strand gezamenlijk of zij deze paviljoens eenmalig kunnen laten staan op het strand. Vandaag is bekend geworden dat dit onder voorwaarden mag. Willemsen: “Hier wordt niet alleen het bedrijf geholpen ,maar dit geeft ook een impuls aan de lokale economie en gemeenschap. De paviljoenhouders kunnen er zo namelijk voor zorgen dat zij ook volgend jaar weer klaarstaan om de gasten en de inwoners te ontvangen. Dit helpt de economie van de kustregio om weer sneller te herstellen na de coronacrisis.”

Algemene randvoorwaarden

In de brief met randvoorwaarden staat opgenomen waar een strandpaviljoen gedurende het winterseizoen ten minste aan moet voldoen om de toekenning te krijgen. Zo mogen bijvoorbeeld alleen hoofdgebouwen blijven staan en moet voorkomen worden dat losse onderdelen van het paviljoen wegwaaien bij een harde storm. De plannen gaan uit van het laten staan van het paviljoen zonder exploitatie. Ook worden lokaal mogelijk extra afspraken gemaakt over het beschermen van de natuurwaarden.  

Aanvraag indienen

De wijze waarop de strandpaviljoenhouder toestemming kan vragen voor het eenmalig laten staan van de strandbebouwing wordt op dit moment nog besproken. Ondernemers moeten uiteindelijk een vergunning aanvragen bij de bevoegde gezagen. KHN volgt dit op de voet en houdt KHN-leden via nieuwsbrieven op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: