''Op 16 maart gaat ons terras open als er geen versoepelingen komen''

3 maart 2021 | Thijs Jacobs

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de horizon wordt gezet, dan gaan we open”, aldus Harthoorn.

De ondernemer vindt dat het terras veilig open kan: “Met de geldende maatregelen is er niets - maar dan ook echt niets - voor ons mogelijk. Terwijl de horeca al bewezen heeft dat de terrassen veilig open kunnen gaan. Uit eerdere metingen bleek dat slechts twee procent van de besmettingen te herleiden was naar de horeca en als ik koffie aan iemand verkoop, dan mag hij die in deze situatie niet op mijn veilige en gecontroleerde terras opdrinken, maar wel aan de overkant van de straat op een bankje. Gekkenwerk. Bij ons is er echt geen onwil om niet aan de geldende maatregelen te voldoen, maar wij zien dat wij veilig het terras kunnen openen.”

"Handhaaf dan ook in de publieke ruimte"

De situaties in de stadsparken en in andere publieke ruimtes doen Gilles pijn. “Het is niet meer uit te leggen. Minister Grapperhaus heeft de mond vol over handhaving, maar als hij echt zo graag wil handhaven, dan hadden ze de parken dicht moeten gooien of een gecontroleerd toegangsbeleid moeten voeren. Vooraf, en niet achteraf. Weet je wat het is, wanneer de terrassen weer open mogen, dan heeft de overheid er 60.000 boa’s bij, want de horecaondernemers gaan echt wel controleren of alles volgens de regels gaat. Niemand wil een boete of een slecht imago krijgen. Wanneer je de horeca zo lang gesloten houdt, dan gaan de mensen elkaar wel ergens anders opzoeken, dat blijkt uit de recente onveilige en ongewenste situaties in de buitenruimte. Op de een of andere manier denken ze in Den Haag anders dan ik dat doe en als ik zie wat de betrokken ministers zelf allemaal doen, zaken die niet volgens de regels zijn, dan wordt dat allemaal maar schoongepraat. Zij krijgen aan het einde van de maand gewoon hun salaris gestort en wij zijn bijna door het spaargeld heen, dat is toch nét even wat anders.”

En dan nog de TVL (tegemoetkoming vaste lasten, red.). “Die wordt opeens 16 weken later uitbetaald. 16 weken! Dat zijn vier maanden, en dat terwijl voor de meeste horecaondernemers nu het einde al in zicht is. Toen we te maken hadden met de bankencrisis heeft de horeca, net als andere sectoren en de belastingbetalers, de bankensector gered. En nu is er bij de banken niks meer mogelijk voor ons, behalve jezelf nog dieper in de schulden steken. Alles wordt om zeep geholpen op deze manier. Dit kabinet heeft echt geen idee wat er bij ons speelt, zo lijkt het.”

Waarom geen ruimte voor de horeca?

Wat de hotelier ook pijn doet, is het feit dat andere sectoren meer ruimte krijgen. “Bouwbedrijven, dat snap ik. Die mensen moeten gewoon fysiek aan het werk en er moet doorgebouwd worden vanwege het woningtekort. Maar de mensen die naar kantoor gaan; het is onbegrijpelijk dat dat mag. Op kantoor en thuis vinden de meeste besmettingen plaats, dus het is in mijn ogen absurd dat dat gewoon kan. En natuurlijk is het fijn voor kappers en nagelstudio’s dat ze open kunnen, ik gun het ze van harte, maar als zij binnen anderhalve meter veilig kunnen werken, dan kunnen wij dat toch zeker ook? Het feit dat de mensen gewoon naar kantoor gaan en dat de kappers kunnen heropenen maakt het gewoon extra zuur voor onze sector, want wij kunnen al die tijd al helemaal niks.”

Terug naar 16 maart. Zijn er nog andere ondernemers die dezelfde weg bewandelen? “Ik weet van twee ondernemers hier op het eiland dat ze er hetzelfde over denken. Als er geen lichtpuntje komt, dan gaan we het terras openen. En de gemeente op ons eiland spreekt openlijk uit dat ze met ondernemers in gesprek zijn. Nou, ik weet niet met welke ondernemers, maar in elk geval niet met mij en mijn collega’s. Wat ze wel doen, is het dreigen met het intrekken van vergunningen en uitdelen van boetes. Dat is nu niet bepaald een constructieve manier om met elkaar om te gaan lijkt me. Op 16 maart zullen we zien wat er gebeurt, afhankelijk van de mogelijke versoepelingen en de verdere inhoud van de komende persconferentie.”

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: