Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

21 september 2020 | Thijs Jacobs

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter." Met name cafés hebben binnen de horeca last van de maatregelen, maar ook evenementen kunnen moeilijker doorgang vinden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. 

De nieuwe maatregelen op een rijtje:

Het betreft de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden)
het late cafébezoek wordt ontmoedigd, daarom gaan om middernacht de lampen aan en de muziek uit. Om 01.00 uur moeten alle gasten weg zijn.
het aantal mensen dat bij elkaar aanwezig mag zijn - bijvoorbeeld voor een borrel - wordt teruggebracht van 100 naar 50, dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.
begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en dans- en theatervoorstellingen worden uitgezonderd van de hiervoor genoemde 50-personenregel.
voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt vanaf nu een meldplicht.
de maatregelen gingen zondag om 18.00 uur in.
de zes genoemde regio's nemen hiernaast nog specifieke maatregelen, die zij zelf communiceren.

 

Druk op de zorg

De maatregelen zijn ingesteld om een verwachte, en te hoge, druk op de zorg te voorkomen. Het aantal besmettingen heeft zich verdubbeld in een week tijd, waardoor experts verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames binnen een paar weken in hetzelfde tempo stijgt. Mensen die besmet zijn, belanden immers niet direct in het ziekenhuis. 

Het is inmiddels bekend dat dertig procent van de vastgestelde besmettingen zich voordoet bij twintigers. Driekwart van de positief geteste mensen is onder de vijftig jaar oud. Sinds juni is geen enkele persoon onder de vijftig aan het coronavirus overleden. Dit zorgt op dit moment voor een 'duivels dilemma'; het is volgens experts echter niet mogelijk om jongere en oudere generaties volledig te scheiden, waardoor de noodzaak van het instellen van extra maatregelen bestaat. Juist om de ouderen te beschermen. 

Is de horeca dan een brandhaard?

De cijfers wijzen er niet op. Bij driekwart van de besmettingen is niet duidelijk waar de besmetting is opgelopen. 14 procent is in een thuissituatie besmet. Op het werk (2 procent) raken bijna twee keer zoveel mensen besmet als in de horeca (ruim 1 procent). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: