Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

21 september 2020 | Thijs Jacobs

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter." Met name cafés hebben binnen de horeca last van de maatregelen, maar ook evenementen kunnen moeilijker doorgang vinden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. 

De nieuwe maatregelen op een rijtje:

Het betreft de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden)
het late cafébezoek wordt ontmoedigd, daarom gaan om middernacht de lampen aan en de muziek uit. Om 01.00 uur moeten alle gasten weg zijn.
het aantal mensen dat bij elkaar aanwezig mag zijn - bijvoorbeeld voor een borrel - wordt teruggebracht van 100 naar 50, dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.
begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en dans- en theatervoorstellingen worden uitgezonderd van de hiervoor genoemde 50-personenregel.
voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt vanaf nu een meldplicht.
de maatregelen gingen zondag om 18.00 uur in.
de zes genoemde regio's nemen hiernaast nog specifieke maatregelen, die zij zelf communiceren.

 

Druk op de zorg

De maatregelen zijn ingesteld om een verwachte, en te hoge, druk op de zorg te voorkomen. Het aantal besmettingen heeft zich verdubbeld in een week tijd, waardoor experts verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames binnen een paar weken in hetzelfde tempo stijgt. Mensen die besmet zijn, belanden immers niet direct in het ziekenhuis. 

Het is inmiddels bekend dat dertig procent van de vastgestelde besmettingen zich voordoet bij twintigers. Driekwart van de positief geteste mensen is onder de vijftig jaar oud. Sinds juni is geen enkele persoon onder de vijftig aan het coronavirus overleden. Dit zorgt op dit moment voor een 'duivels dilemma'; het is volgens experts echter niet mogelijk om jongere en oudere generaties volledig te scheiden, waardoor de noodzaak van het instellen van extra maatregelen bestaat. Juist om de ouderen te beschermen. 

Is de horeca dan een brandhaard?

De cijfers wijzen er niet op. Bij driekwart van de besmettingen is niet duidelijk waar de besmetting is opgelopen. 14 procent is in een thuissituatie besmet. Op het werk (2 procent) raken bijna twee keer zoveel mensen besmet als in de horeca (ruim 1 procent). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Jazzcafé Wakker in Eemnes

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten Jazzcafé Wakker ...

Interview Corona
Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''

Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou ja, het is helaas maar voor vier dagen, dus van korte duur." De eigenaar van Ubica is wel blij om weer wat te kunnen doen: "Het is gewoon pra ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: