Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

21 september 2020 | Thijs Jacobs

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter." Met name cafés hebben binnen de horeca last van de maatregelen, maar ook evenementen kunnen moeilijker doorgang vinden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. 

De nieuwe maatregelen op een rijtje:

Het betreft de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden)
het late cafébezoek wordt ontmoedigd, daarom gaan om middernacht de lampen aan en de muziek uit. Om 01.00 uur moeten alle gasten weg zijn.
het aantal mensen dat bij elkaar aanwezig mag zijn - bijvoorbeeld voor een borrel - wordt teruggebracht van 100 naar 50, dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.
begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en dans- en theatervoorstellingen worden uitgezonderd van de hiervoor genoemde 50-personenregel.
voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt vanaf nu een meldplicht.
de maatregelen gingen zondag om 18.00 uur in.
de zes genoemde regio's nemen hiernaast nog specifieke maatregelen, die zij zelf communiceren.

 

Druk op de zorg

De maatregelen zijn ingesteld om een verwachte, en te hoge, druk op de zorg te voorkomen. Het aantal besmettingen heeft zich verdubbeld in een week tijd, waardoor experts verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames binnen een paar weken in hetzelfde tempo stijgt. Mensen die besmet zijn, belanden immers niet direct in het ziekenhuis. 

Het is inmiddels bekend dat dertig procent van de vastgestelde besmettingen zich voordoet bij twintigers. Driekwart van de positief geteste mensen is onder de vijftig jaar oud. Sinds juni is geen enkele persoon onder de vijftig aan het coronavirus overleden. Dit zorgt op dit moment voor een 'duivels dilemma'; het is volgens experts echter niet mogelijk om jongere en oudere generaties volledig te scheiden, waardoor de noodzaak van het instellen van extra maatregelen bestaat. Juist om de ouderen te beschermen. 

Is de horeca dan een brandhaard?

De cijfers wijzen er niet op. Bij driekwart van de besmettingen is niet duidelijk waar de besmetting is opgelopen. 14 procent is in een thuissituatie besmet. Op het werk (2 procent) raken bijna twee keer zoveel mensen besmet als in de horeca (ruim 1 procent). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: