Nederlands Bockbier uniek in de wereld

7 november 2019 | David Bakker

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo concludeert Bierista Bieropleidingen. Nergens anders ter wereld is herfstbock zo in trek als in ons land.

Over het ontstaan van Bockbier is veel gezegd en geschreven. De oorsprong ligt in de Duitse stad Einbeck. Daar zit een kern van waarheid in, maar dat is niet het hele verhaal. Dat Einbecker bier was een totaal ander bier dan onze herfstbock. Zo is het oorspronkelijke Einbecker bier een goudblond bier. De huidige cultuur rond ‘onze donkere herfstbock’ is - anders dan vaak gedacht wordt - nog maar zo’n zo’n veertig jaar oud.

Tegenbeweging

Eind jaren ’70 was Nederland een soort pilswoestijn. Ons land telde toen slechts zo’n 20 bierbrouwerijen (nu meer dan 700!!!). Die brouwden vrijwel uitsluitend Pils. Net voordat de ooit zo rijke Nederlandse biercultuur helemaal ter ziele ging, kwam er een tegenbeweging op gang. Een van de ‘nieuwe’ biersoorten die toen letterlijk weer kleur gaf aan het Nederlandse bierlandschap was Bockbier.

Steeds meer soorten

De Nederlandse bierdrinker bleek ontvankelijk voor dit seizoensbier met de diepbruine kleur met rode gloed. Het bier werd steeds populairder en steeds meer brouwerijen voegden het bier toe aan het assortiment.

Het Nederlandse Bockbier dat vanaf eind jaren zeventig in zwang kwam, was voornamelijk ondergistend. Deze bieren, die bij lage temperaturen worden vergist, zijn wat strakker en minder uitbundig in aroma’s dan bovengistende bieren.

Vloeibaar brood

De Herfstbock is een typisch Nederlands bier. In België worden ook steeds meer verschillende soorten Bockbieren gebrouwen, maar die zijn voornamelijk bestemd voor de Nederlandse markt. De Belgische bierliefhebber heeft het herfstbier (nog) niet omarmd.

In Duitsland is Bockbier wel geliefd, maar dit is een bier dat het hele jaar door wordt gedronken en zijn oorsprong vindt in de vastentijd. In de vastentijd in het voorjaar mocht er niet worden gegeten. Het zware Bockbier bood door zijn hoge voedingswaarde uitkomst. Dit bier wordt ook wel ‘vloeibaar brood’ genoemd. Dit is waarschijnlijk ook de basis voor ons volksweetje dat een biertje gelijk staat aan twee boterhammen met kaas. Een sprekend voorbeeld van zo’n bier is de Schneider Weisse Aventinus.

Bockbier & spijs

Bockbier heeft een alcoholpercentage van rond de 6,5 tot 7%. De dubbelbocken hebben vaak een procentje alcohol meer, dus niet dubbel zoveel, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Bockbier wordt gekenmerkt door zoete tonen van geroosterd graan, karamel en chocolade. De afdronk is medium bitter.

Bockbier is uitermate geschikt om te combineren met gerechten. Bekend zijn de stoofpotjes, maar ook een goede stamppot gaat uitstekend samen met een bockje. Datzelfde geldt voor uiteenlopende vleesgerechten en wild. Ook bij desserts, en vooral nagerechten met chocolade, is een Bockbier een geweldige partner.

Marktleider

In ons land worden ruim 250 verschillende bockbieren gebrouwen. Grolsch Herfstbok is al jaren het meest verkochte Bockbier. Sinds enkele jaren heeft Grolsch ook een gerijpte variant, de Grolsch Rijpe Herfstbok. Dit bier heeft een jaar gerijpt in de bunkers van Vliegbasis Twente. In Nederland wordt ook het enige Trappisten Bockbier ter wereld gebrouwen: La Trappe Bockbier, gebrouwen in het trappistenklooster in Berkel-Enschot bij Tilburg.

Bierista Bieropleiding

Bierista Bieropleiding is de grootste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland. Sinds de start vorig voorjaar haalden al enkele duizenden bierliefhebbers het Bierista bierdiploma. In de online bieropleiding op www.bierista.nl staat onder meer kennis over bierstijlen, bier en spijs, ingrediënten, biercultuur en feitjes en weetjes centraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: