Nederlands Bockbier uniek in de wereld

7 november 2019 | David Bakker

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo concludeert Bierista Bieropleidingen. Nergens anders ter wereld is herfstbock zo in trek als in ons land.

Over het ontstaan van Bockbier is veel gezegd en geschreven. De oorsprong ligt in de Duitse stad Einbeck. Daar zit een kern van waarheid in, maar dat is niet het hele verhaal. Dat Einbecker bier was een totaal ander bier dan onze herfstbock. Zo is het oorspronkelijke Einbecker bier een goudblond bier. De huidige cultuur rond ‘onze donkere herfstbock’ is - anders dan vaak gedacht wordt - nog maar zo’n zo’n veertig jaar oud.

Tegenbeweging

Eind jaren ’70 was Nederland een soort pilswoestijn. Ons land telde toen slechts zo’n 20 bierbrouwerijen (nu meer dan 700!!!). Die brouwden vrijwel uitsluitend Pils. Net voordat de ooit zo rijke Nederlandse biercultuur helemaal ter ziele ging, kwam er een tegenbeweging op gang. Een van de ‘nieuwe’ biersoorten die toen letterlijk weer kleur gaf aan het Nederlandse bierlandschap was Bockbier.

Steeds meer soorten

De Nederlandse bierdrinker bleek ontvankelijk voor dit seizoensbier met de diepbruine kleur met rode gloed. Het bier werd steeds populairder en steeds meer brouwerijen voegden het bier toe aan het assortiment.

Het Nederlandse Bockbier dat vanaf eind jaren zeventig in zwang kwam, was voornamelijk ondergistend. Deze bieren, die bij lage temperaturen worden vergist, zijn wat strakker en minder uitbundig in aroma’s dan bovengistende bieren.

Vloeibaar brood

De Herfstbock is een typisch Nederlands bier. In België worden ook steeds meer verschillende soorten Bockbieren gebrouwen, maar die zijn voornamelijk bestemd voor de Nederlandse markt. De Belgische bierliefhebber heeft het herfstbier (nog) niet omarmd.

In Duitsland is Bockbier wel geliefd, maar dit is een bier dat het hele jaar door wordt gedronken en zijn oorsprong vindt in de vastentijd. In de vastentijd in het voorjaar mocht er niet worden gegeten. Het zware Bockbier bood door zijn hoge voedingswaarde uitkomst. Dit bier wordt ook wel ‘vloeibaar brood’ genoemd. Dit is waarschijnlijk ook de basis voor ons volksweetje dat een biertje gelijk staat aan twee boterhammen met kaas. Een sprekend voorbeeld van zo’n bier is de Schneider Weisse Aventinus.

Bockbier & spijs

Bockbier heeft een alcoholpercentage van rond de 6,5 tot 7%. De dubbelbocken hebben vaak een procentje alcohol meer, dus niet dubbel zoveel, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Bockbier wordt gekenmerkt door zoete tonen van geroosterd graan, karamel en chocolade. De afdronk is medium bitter.

Bockbier is uitermate geschikt om te combineren met gerechten. Bekend zijn de stoofpotjes, maar ook een goede stamppot gaat uitstekend samen met een bockje. Datzelfde geldt voor uiteenlopende vleesgerechten en wild. Ook bij desserts, en vooral nagerechten met chocolade, is een Bockbier een geweldige partner.

Marktleider

In ons land worden ruim 250 verschillende bockbieren gebrouwen. Grolsch Herfstbok is al jaren het meest verkochte Bockbier. Sinds enkele jaren heeft Grolsch ook een gerijpte variant, de Grolsch Rijpe Herfstbok. Dit bier heeft een jaar gerijpt in de bunkers van Vliegbasis Twente. In Nederland wordt ook het enige Trappisten Bockbier ter wereld gebrouwen: La Trappe Bockbier, gebrouwen in het trappistenklooster in Berkel-Enschot bij Tilburg.

Bierista Bieropleiding

Bierista Bieropleiding is de grootste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland. Sinds de start vorig voorjaar haalden al enkele duizenden bierliefhebbers het Bierista bierdiploma. In de online bieropleiding op www.bierista.nl staat onder meer kennis over bierstijlen, bier en spijs, ingrediënten, biercultuur en feitjes en weetjes centraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Man valt eigenaar café aan vanwege sluitingstijd

Nadat de eigenaar van een café op de Grote Markt in Bergen op Zoom besloot dat hij de deur ging sluiten, kwamen er nog een aantal personen het café binnen. Zij waren het hier niet mee eens en een 46-jarige man uit Tholen besluit daarom de eigenaar aan te vallen. De man is later aangeho...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Personalia
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: